Electrocasnicul care consumă cât 1.800 de becuri aprinse simultan. Acest aparat îți poate dubla factura la curent

  • Publicat:
Electrocasnicul care consumă cât 1.800 de becuri aprinse simultan. Acest aparat îți poate dubla factura la curent

În era tehnologiei, electrocasnicele au devenit esențiale în viața de zi cu zi, dar unii dintre ele pot avea un impact semnificativ asupra facturilor de electricitate. Din păcate, mulți români se plâng de facturile uriașe care le vin lunar. Un astfel de aparat, care poate duce la o creștere considerabilă a costurilor într-o locuință, este uscătorul de rufe în special modelele care sunt utilizate frecvent și nu sunt eficiente energetic.

Electrocasnicul care e „pagubă” în casele românilor

Scumpirile din ultim perioadă i-au făcut pe tot mai mulți români să fie atenți la consumul de energie electrică, în încercarea de a reduce pe cât posibil facturile, care au devenit tot mai mari.

Pe lângă cuptoarele și plitele electrice, spre exemplu, uscătoarul de rufe, tot mai cumpărat de români în ultimii ani, consumă cât 1.800 de becuri aprinse simultan.

De ce uscătorul de rufe consumă mult curent?

Spre exemplu, uscătoarele din clasa C de consum au aproximativ 9 kwh pe un ciclu de uscare. Clasa de consum B, au circa 5-6 kwh într-un ciclu. Clasa de consum A, consumă aproape 2.5 -3 kwh pe ciclu de uscare.

Drept urmare, la un calcul atent, dacă un uscător de rufe din clasa C consuma 9 kw/h, asta înseamnă 9000 w/h. Ca o 1800 de becuri de 5w consumă 9000 w/h.

Deși este convenabil și eficient într-o casă, uscătorul de rufe poate fi un consumator semnificativ de energie, în special dacă nu este utilizat corect sau dacă modelul nu este unul performant din punct de vedere energetic.

Alte aparate electrocasnice care îți măresc factura de curent electric

Potrivit unui specialist în inginerie, iată care sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică din gospodărie:

  1. Cuptorul electric – Unul dintre cei mai mari consumatori de energie, cuptoarele electrice pot contribui semnificativ la creșterea facturii de electricitate, mai ales atunci când sunt folosite frecvent și pentru preparate care necesită o temperatură ridicată.
  2. Mașina de spălat rufe – În special în gospodăriile cu mulți membri sau copii, mașina de spălat poate consuma mult mai mult curent. Spălarea rufelor la temperaturi mari (40°C, 60°C, chiar 90°C) poate face diferența în factura la electricitate. În plus, dacă ai și un uscător încorporat, consumul va fi și mai mare.
  3. Mașina de spălat vase – Deși este un aparat convenabil, mașina de spălat vase poate crește semnificativ consumul de energie, mai ales dacă este utilizată frecvent.
  4. Încălzitorul de apă – Acest aparat, esențial pentru băile zilnice, consumă mult curent electric, mai ales dacă este folosit în mod continuu pentru încălzirea apei la temperaturi mari.
  5. Aerul condiționat – Atât vara, când temperaturile sunt ridicate, cât și iarna, în locuințele care nu beneficiază de încălzire centrală, aerul condiționat poate fi o sursă majoră de creștere a facturii de electricitate.
  6. Fierul de călcat – Deși este un electrocasnic necesar pentru multe gospodării, fierul de călcat consumă multă energie, mai ales dacă este utilizat frecvent pentru a călca mai multe haine.
  7. Prăjitorul electric – Acest aparat rapid și eficient pentru prăjirea pâinii poate părea un consumator de energie nesemnificativ, dar folosit frecvent, poate contribui la o factură mai mare.
  8. Cafetiera sau ibricul electric – Gătirea cafelei cu ajutorul unui aparat electric este rapidă, dar și destul de consumatoare de energie. Dacă faci mai multe cafele pe zi, costurile se pot acumula.
  9. Aparatul de gofre – Aparatele de gofre, deși sunt un deliciu în gospodării, au un consum destul de ridicat de energie, în special atunci când sunt utilizate pentru a prepara mai multe porții.
  10. Prăjitorul de pâine – Deși este un aparat mic și destul de des folosit, prăjitorul de pâine poate consuma mult curent, mai ales când este folosit zilnic pentru prăjirea mai multor felii de pâine.

Folosirea acestor electrocasnice cu moderație sau în mod eficient poate ajuta la menținerea costurilor de electricitate sub control. Alegerea unor modele cu clasă energetică superioară și utilizarea lor în funcție de necesități pot face o diferență semnificativă în factura lunară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult