Este bine sau rău să dormi cu animalul de companie în pat? Iată ce spun experții

Pentru mulți oameni, animalele de companie fac parte din familie. Dar este cuibăritul alături de un prieten blănos în timpul nopții cel mai bun lucru pentru sănătatea ta?
  • Publicat:
Este bine sau rău să dormi cu animalul de companie în pat? Iată ce spun experții

Cercetările au arătat că împărțirea patului cu un animal de companie este o practică populară. Într-un studiu din 2015, 56% dintre participanții care aveau animale de companie au declarat că acestea dorm în patul lor, iar într-un sondaj din 2022, 46% dintre respondenți au spus același lucru.

Există o serie de riscuri și beneficii asociate cu împărțirea patului cu un animal de companie, spun experții. Cu toate acestea, nu există o regulă sau un răspuns general pentru a decide dacă ar trebui să îl să doarmă în pat cu tine, sunt de acord medicii. 

Practica poate veni cu unele riscuri pentru sănătate, cum ar fi transmiterea paraziților. Pe de altă parte, pot exista beneficii legate de legătura afectivă și sănătatea mintală atât pentru animalul de companie, cât și pentru stăpân.

Decizia se reduce în principal la preferința personală, precum și la comportamentul animalului de companie, dar și la orice aspecte legate de sănătatea ta, care ar trebui luate în calcul. 

Iată totuși ce trebuie să știi despre potențialele riscuri ale somnului în același pat cu un animal de companie și ce poți face pentru a le reduce, potrivit alergologilor și medicilor veterinari.

Dormitul împreună cu un animal de companie poate avea riscuri pentru sănătate

Indiferent cât de mult iubim animalele noastre de companie, împărțirea patului cu ele nu este întotdeauna cea mai sănătoasă opțiune. Acest aspect este cu atât mai adevărat pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate preexistente sau sensibilități. Iată ce li se poate întâmpla acestora dacă dorm cu un animal de companie în pat:

Agravarea simptomelor unor alergii

În SUA, milioane de oameni trăiesc cu animale de companie, în ciuda alergiilor. Dacă cineva cu alergii la animalele de companie decide să doarmă împreună cu animalul său, acest lucru poate declanșa simptome ale reacției alergice precum ochi iritați, strănut sau urticarie, au arătat studii extinse. 

„Expunerea constantă la păr și la mătreața animalelor poate agrava semnificativ alergiile și astmul sau pot declanșa aceste probleme pentru cei care nu le au”, a declarat medicul Michelle Yasharpou, alergolog și imunolog, specialistă în astm, pentru health.com 

Animalele de companie pot expune proprietarii la alți alergeni precum acarienii, polenul și mucegaiul care se adună pe blana lor. Și expunerea în timpul somnului ar putea, din nou, declanșa simptome alergice.

Expunerea la paraziți și boli zoonotice

Dormitul în același pat cu animalul tău de companie te poate expune, de asemenea, la paraziți – aceștia pot fi externi, cum ar fi puricii sau căpușele, și interni, cum ar fi viermii. Animalele de companie pot purta și anumite boli zoonotice, cum ar fi leptospiroza, salmoneloza și bartoneloza, pe care le pot contracta de la alte animale infectate sau din medii contaminate.

Un animal de companie infectat poate transporta bacterii în gură și pe blană care ar putea fi potențial periculoase pentru unele persoane, în special cele imunocompromise. 

Riscul de a intra în contact cu acest tip de bacterii este mai pronunțat în cazul animalelor de companie care merg pe afară, spre deosebire de cele de interior.

„În general, animalele de companie care sunt tratate corespunzător de medici veterinari și au primit toată atenția medicală corespunzătoare ar trebui să aibă o probabilitate foarte mică de a purta paraziți care pot fi transmiși oamenilor, dar aceasta nu este zero”, spune alergologul Michelle Yasharpou. 

Tulburări ale somnului în timpul nopții

Pe timpul nopții, animalele de companie se pot mișca, linge, zgâria sau pot ocupa prea mult spațiu în pat, provocând potențiale tulburări în somnul stăpânului.

De fapt, cercetările au arătat că deținerea unui animal de companie tinde să fie asociată cu o calitate mai slabă a somnului. Un sondaj din 2023 a constatat că o treime dintre proprietarii de animale de companie „adesea” sau „întotdeauna” experimentează tulburări ale somnului din cauza animalelor de companie.

Să dormi împreună cu un animal de companie poate avea și beneficii

Chiar dacă dormitul cu animalele de companie are unele dezavantaje, acesta are și unele beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății mintale, creșterea stimei de sine și reducerea depresiei și anxietății.

Să doarmă cu animalele de companie în pat poate reduce anxietatea și le oferă proprietarilor un sentiment de protecție sau confort. Alte cercetări au sugerat că animalele de companie pot avea chiar un efect pozitiv asupra calității somnului.

În special pentru câini, un studiu de dimensiuni reduse a constatat că atunci când câinii dorm în anumite poziții pe pat, ei nu par să aibă un efect negativ asupra somnului stăpânilor lor.

Și faptul că tu crezi că ai dormit bine poate conta mai mult pentru starea ta de spirit decât ce spune ceasul tău inteligent, care îți monitorizează somnul.

Poți reduce riscurile pe care le implică dormitul cu un animal de companie în pat

Dacă nu ești sigur dacă vei continua să îți lași animalul să doarmă cu tine, este mai bine să nu îl lași cu tine în pat de la început.

Cu toate acestea, dacă dormitul împreună cu prietenul tău cu blană a devenit un obicei, există lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscurile pentru sănătate și a îmbunătăți calitatea somnului pentru toată lumea.

Dacă simptomele alergiilor sunt o preocupare, oamenii pot reduce acumularea de mătreață sau alți alergeni spălând frecvent lenjeria de pat, folosind un purificator de aer HEPA și îmbăind des animalul de companie. Poți lua în considerare și utilizarea antihistaminicelor eliberate fără prescripție medicală, tratamente de desensibilizare sau imunoterapie pentru a reduce efectul simptomelor alergiilor.

Bolile și paraziții sunt puțin mai dificil de controlat, cu toate acestea, trebuie să te asiguri că ești la zi cu vaccinurile și vizitele la veterinar pentru a te proteja de orice infecții potențiale.

Foto: Shutterstock
Sursă: health.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”