Este aerul condiționat dăunător sănătății? Iată o întrebare de mare interes pentru cei mai mulți români, care în timpul verii se confruntă cu problema căldurii puternice în spațiile interioare. Cei care locuiesc în apartamente de bloc resimt cel mai puternic acest disconfort, mai ales la etaje superioare.
Dacă în trecut era considerat un lux, astăzi aerul condiționat este o dotare standard în spații comerciale, spații de birouri, în automobile, chiar și în autobuzele din transportul public. Disponibile la prețuri foarte rezonabile, aparatele de aer condiționat sunt printre cele mai vândute produse din categoria electroIT, în special în sezonul cald. Modelele de ultimă generație vin cu avantaje legate de funcționare, dar și de design.
Tot mai compacte și mai ușor de integrat, aparatele de aer condiționat moderne pot fi comandate chiar de la distanță prin intermediul aplicațiilor de smartphone. Un alt avans important al aparatelor noi de aer condiționat este legat de consumul de curent electric.
Modelele din clase energetice superioare aduc economii importante la factura de energie electrica online – după cum se știe, cei mai mulți români primesc acum factura prin mijloace electronice.
Folosirea aparatului de aer condiționat vine cu avantaje și dezavantaje pentru sănătate. La partea bună, putem menționat în primul rând nivelul de confort și cum se răsfrânge acesta asupra stării fizice și psihice. Aerul condiționat ne face să ne simțim mai bine, să fim mai echilibrați și mai energici, să lucrăm mai cu spor. Temperaturile mai scăzute scad șansele de a fi atrase în interiorul spațiilor respective diverse insecte sau paraziți, bacteriile se înmulțesc de asemenea într-un ritm mai scăzut.
Aerul condiționat poate ajuta persoanele alergice să respire aer curat, fără alergeni din exterior, cum ar fi polenul. Persoanele vulnerabile la temperaturi ridicate sunt de obicei copiii sub 3-4 ani și persoanele trecute de 65 de ani, dar și cele supraponderale. Riscuri de probleme asociate căldurii sunt și în cazul oamenilor care suferă de boli cardiovasculare.
Totul depinde însă de cât de curat este aparatul de aer condiționat, nu doar la exterior, ci mai ales la interior, pe unde circulă aerul!
În cazul în care aparatul nu este igienizat corect, se anulează toate avantajele și se ajunge la riscuri majore pentru sănătate. Un aparat de aer condiționat poate amplifica sau chiar provoca reacții alergice, dacă va împrăștia prin aerul ventilat bacterii, spori de mucegai, fungi și alte elemente nocive. Instalarea și întreținerea profesională a aparatului sunt așadar esențiale pentru sănătatea utilizatorilor!
Alte dezavantaje ale folosirii unui aparat de aer condiționat pot fi uscarea pielii și a mucoaselor, zgomotul neplăcut, afectarea sistemului respirator prin schimbările bruște de temperatură și umiditate. Utilizarea aerul condiționat este asociată inclusiv cu rinita cronică, faringita și iritația gâtului. Alte boli și afecțiuni pot avea legătură cu aerul condiționat.
Căldura este mai ușor de suportat cu ajutorul aerului condiționat, însă folosirea acestui aparat necesită precauție, mai ales la persoanele cu diverse sensibilități. Este recomandat ca temperatura setată să nu fie excesiv de scăzută în raport cu cea din mediul exterior, iar umiditatea să fie una medie.