Fructe, legume și verdețuri pe care le poți crește pe balcon, dacă stai la apartament

Anumite fructe, legume și verdețuri pot fi cultivate chiar pe balconul apartamentului. Află cum să-ți faci propria mini grădină pe balcon.
  • Publicat:
Fructe, legume și verdețuri pe care le poți crește pe balcon, dacă stai la apartament
Fructe, legume și verdețuri pe care le poți crește pe balcon, dacă stai la apartament

Dacă obișnuiești să mergi des la piață, iar acest obicei se numără printre favoritele tale, sigur ți-ai imaginat să ai propria ta grădină. Dar ce faci dacă stai la bloc? Ei bine, din fericire, îți poți îndeplini visul, pentru că sunt anumite fructe, legume și verdețuri care pot fi cultivate chiar pe balconul apartamentului.

Cu puțină apă, soare, pământ și câteva ghivece fancy și tu poți începe să ai propria mini grădină.

Legume, fructe și ierburi care pot fi crescute în ghivece, pe balcon

Roșiile

Nimic nu anunță vara ca o roșie coaptă pe vrej, iar acest fruct (da, fruct!) este o opțiune deosebit de bună pentru a fi cultivată în ghiveci. Rădăcinile roșiilor preferă să crească adânc, așa că un ghiveci mic de teracotă nu va fi suficient. Vei avea nevoie de un vas înalt și, de asemenea, destul de larg, astfel încât roșia să se poată extinde. Fiind o plantă cățărătoare, roșiilor le place să crească în înălțime, așa că vei avea nevoie de o susține pe măsură ce se întinde spre soare.

Busuiocul

Această plantă frunzoasă nu este doar complementul perfect pentru roșie (să ne gândim la salata caprese), dar este și ceea ce se numește plantă însoțitoare. Plantele însoțitoare sunt adesea cultivate în același spațiu într-o grădină (sau ghiveci, în cazul nostru) și au de obicei o relație simbiotică. În acest caz, busuiocul acționează ca un paznic pentru dăunători pentru roșie, în timp ce roșia (și multele sale frunze) oferă busuiocului umbră de la razele prea puternice.

Lămâi Meyer

Dacă ești în căutarea unei plante care poate prospera afară vara și poate fi adusă în interior pentru a continua să crească iarna, ia în calcul lămâiul Meyer. Acest soi de citrice este mai dulce și mai puțin acid decât variantele convenționale și sunt una dintre cel mai ușor de îngrijit plante, pentru că arborele poate rămâne afară până când temperatura scade sub 13 grade Celsius, apoi va trebui să-l aduci înăuntru.

Măslinul poate crește pe balcon

O altă opțiune pentru interior-exterior este măslinul. Măslinii sunt frumoși și aduc un gust al Mediteranei în casa ta. Cu toate acestea, sunt un arbore mai capricios decât lămâiul Meyer. Odată aduși în interior, trebuie plasați lângă o fereastră luminoasă (probabil orientată spre sud) care oferă cel puțin șase ore de lumină directă pe zi. Măslinii necesită, de asemenea, udare și replantare frecventă, așa că investește într-un măslin doar dacă ai timp și energie pentru un… prieten cu frunze.

Rozmarinul

Acest arbust veșnic verde și parfumat este o alegere de top atât pentru practicitatea, cât și pentru estetica sa. Rozmarinul este foarte rezistent și are flori albastre foarte frumoase.

Menta

Garnitura perfectă pentru un cocktail răcoritor de vară, menta este o altă alegere pentru grădina ta din balcon.

Vânăta

Membră a familiei solanaceelor, vânăta necesită aceleași accesorii de creștere ca roșia, inclusiv un ghiveci adânc pentru a acomoda rădăcinile și un spalier pentru a susține fructul său purpuriu bulbucat.

Fasolea verde poate crește pe balcon

Fasolea verde este o altă plantă însoțitoare pentru vânătă. Leguminoasa adaugă azot suplimentar în sol (ceea ce vinetele adoră) și, în funcție de varietate, poate acționa și ca apărător pentru dăunători.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc