Grădinarul care produce 800kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide, te învață cum să-ți faci propria grădină de legume: „O legumă este deja un medicament pentru corpul nostru”

Olivier Puech, autorul cărții „Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului”, te ghidează de la zero cum să îți creezi propria grădină de legume.
  • Publicat:
Grădinarul care produce 800kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide, te învață cum să-ți faci propria grădină de legume: „O legumă este deja un medicament pentru corpul nostru”
Manualul lui Olivier Puech: cum să-ți creezi propria grădină de legume, de la 0. „O legumă este deja un medicament pentru corpul nostru”

Olivier Puech, autorul cărții „Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului”, te ghidează de la 0, pas cu pas, cum să îți creezi propria grădină de legume.

Autorul nu numai că-ți vorbește despre grădinărit în sine și beneficiile pe care le are, dar punctează faptul că această activitate este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana.

Grădinăritul poate fi terapie pentru fiecare dintre noi pentru a ne simți mai bine și mai buni, mai utili și mai capabili să folosim planeta aceasta într-un mod responsabil și inteligent. Este o modalitate de a ne conecta din nou cu pământul și de a respecta natura.

Oliver Puech, grădinarul care produce 800kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide

Olivier Puech s-a născut în Carcassonne, Franța, 16 octombrie 1977 și s-a făcut cunoscut datorită canalului său de YouTube, „Le potager d’Olivier”, pe care, începând din 2017, prezintă videoclipuri de instruire în grădinăritul bio. În momentul de față, „Le potager d’Olivier” are 449.000 de abonați, 356 de videoclipuri postate și peste 63 de milioane de vizualizări.

Olivier a crescut înconjurat de natură, îndrăgostindu-se de grădinile celor doi bunici ai săi și visând ca într-o bună zi să aibă și el propria lui grădină de legume. Acest vis i s-a împlinit la 30 de ani, când, și-a cumpărat o casă cu o grădină de 15 m2. A studiat cum se cultivă o grădină naturală de legume pe un sol viu fără a dăuna solului, plantelor și, până la urmă, nouă înșine, iar ceea ce a învățat documentându-se și aplicând timp de 15 ani, a rezumat în cartea „Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului”, foarte practică și foarte explicită.

Pentru că dintotdeauna s-a arătat atras de munca manuală, după ce a studiat geologia, Oliver s-a reorientat către obținerea unei diplome profesionale în bucătărie, însă o alergie pe care a dezvoltat-o la făină l-a obligat să renunțe la această meserie și, din nou, a trebuit să se reorienteze. De data aceasta, schimbarea s-a făcut către o școală de comerț, în urma cărei a lucrat timp de mai mulți ani ca manager într-un hipermarket, devenind formator comercial.

În prezent, Oliver deține o grădină de legume la Lignan-sur-Orb, lângă Béziers (Hérault) unde produce anual până la 800 kg de legume fără pesticide sau erbicide.

În cazul în care te întrebi dacă o grădină cu legume este rentabilă, autorul menționează că nici nu mai contează costurile atunci când ne gândim, în primul rând, la calitatea hranei obținute în mod natural în aceasta și la hrana plină de pesticide pe care o cumpărăm din supermarketuri, conștienți fiind că nu este benefică pentru sănătatea noastră. Privind lucrurile din această perspectivă, o grădină nu va mai părea atât de greu de îngrijit, ci dimpotrivă, s-ar putea să capeți un avânt nou care să te motiveze și să te încurajeze și mai mult să o construiești.

„Fericirea, fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta”.

Leguma, medicament pentru corp

„La bază, o legumă este deja un medicament pentru corpul nostru. Este suficient să citiți descrierea unei roșii, a unui morcov, a unui praz pentru a descoperi imediat un număr mare de virtuți terapeutice. Când provine din grădina de legume, leguma beneficiază de bogăția și diversitatea biologică a solului. Rădăcinile vor căuta întreaga diversitate a mineralelor care se găsesc în mediul lor. Nu doar pe cele trei principale, găsite concentrate în îngrășăminte: azotul, fosforul și potasiul.

O întreagă simfonie bazată pe resursele solului, ale aerului și ale apei. Este o adevărată alchimie benefică. Plantele găsesc tot ce au nevoie pentru a se hrăni și pentru a se vindeca, pentru a ne hrăni și pentru a ne vindeca. Spre deosebire de un bombardament artificial cu îngrășăminte de sinteză, cu îngrășăminte chimice, în multe ferme, în grădina naturală de legume, există o alimentație fără dopaj, fără hrănire forțată, una naturală, la care va avea dreptul leguma. Este evident că propriile sale calități nutriționale, gustative și pozitive vor fi stimulate și întărite.”, scrie autorul cărții.

Grădinăritul ca formă de mișcare

„Este inutil să vă faceți abonament la sală. Grădina de legume vă va menține într-o formă fizică bună. Fără lucratul solului, al pământului, veți evita munca cea mai grea. Lucratul pământului devine întotdeauna foarte rapid o corvoadă. Este o muncă grea, la înălțime joasă, iar poziția de lucru nu este niciodată foarte ergonomică. Celelalte lucrări sunt mai puțin obositoare”, a scris autorul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
(P) Alimente toxice pentru caini
(P) Alimente toxice pentru caini
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian