Hamsterii si porcusorii de Guineea – cum ii ingrijim

Va doriti un animal de casa, dar nu vreti sa fie o pisica, un caine sau o pasare de apartament? Ce va ramane de ales? Un acvariu cu rozatoare simpatice, de exemplu. Printre cele mai populare se numara hamsterii si porcusorii de Guineea.
  • Publicat:
Hamsterii si porcusorii de Guineea - cum ii ingrijim
Hamsterii si porcusorii de Guineea - cum ii ingrijim

Va doriti un animal de casa, dar nu vreti sa fie o pisica, un caine sau o pasare de apartament? Ce va ramane de ales? Un acvariu cu rozatoare simpatice, de exemplu. Printre cele mai populare se numara hamsterii si porcusorii de Guineea. Sunt prietenosi si puteti convietui perfect.

Inainte de a va cumpara un hamster sau un porcusor de Guineea, aflati ca parul acestor doua animale este inalt alergen. Daca aveti orice fel de alergie respiratorie, e bine sa nu va indreptati atentia asupra lor. In plus, trebuie sa stiti ca alergia la hamster se determina cu certitudine printr-o proba de sange, nu cu ajutorul testului cutanat. Daca insa nu aveti astfel de probleme, ingrijirea si cresterea rozatoarelor nu ar trebui sa fie insotita de disconfort. Sa vedem ce trebuie sa aveti in vedere!

Cand ii cumparati, trebuie sa aiba mai mult de 3 saptamani si mai putin de 3 luni. Dupa varsta de 3 luni, femelele produc pui. Ochii limpezi arata ca rozatoarele sunt sanatoase. Fiecare hamster se tine intr-un acvariu. De fapt, cele mai bune custi sunt cele cu gratii si care au o forma patrata si nu rotunda. Hamsterii isi pierd orientarea in spatii rotunde.

Acestia beau apa, in ciuda prejudecatilor. Asa ca le lasati un mic recipient tot timpul la dispozitie. E adevarat insa ca isi pot lua apa si din legume sau fructe proaspete si pot trai luni fara o sursa de apa, dar nu ii privati de acest element esential. In privinta hranei, aflati ca hamsterii sunt omnivori. Au nevoie de seminte, insecte, legume. Mancarea lor preferata este cea pe care o gasesc in mediul natural – este vorba de seminte. Le mai puteti oferi ou fiert si carne alaturi de legume.

Cei mai simpatici porcusori

Porcusorul de Guineea este un alt animal sociabil. In mediul natural, traieste in familii, asa ca achizitionati cel putin doi porcusori ca sa-i faceti sa se simta bine. Prezenta unui partener are influente pozitive inclusiv asupra sanatatii animalului. Si cand dorm, faptul ca au langa ei un alt porcusor ii face sa se odihneasca bine. Cum ii alegeti? Daca luati doi frati de acelasi sex, in perioada de maturitate s-ar putea sa apara conflicte.

Daca va cumparati un adult cu un pui, cei doi vor convietui bine. Doi masculi adulti inseamna o combinatie gresita, dar pot convietui daca se intalnesc pe un teritoriu neutru, nemarcat cu urina. Cea mai potrivita combinatie o reprezinta doua femele. Si in mediul natural convietuiesc foarte bine. Porcusorii de Guineea mananca tulpini, radacini, plante verzi si seminte. Ca orice alte rozatoare, au nevoie sa-si toceasca dintii, deci vor roade tot timpul cate ceva. Nu le dati lemn de conifere, pentru ca este nociv.

Atenţie! Porcuşorii au nevoie zilnic de un aport de vitamina C, pe care n-o sintetizează singuri. Aşa că oferiţi-le legume proaspete sau frunze verzi zilnic. În caz contrar, fac hemoragii interne şi mor. Hrana trebuie să fie variată cu legume, seminţe şi, în special, fân. Acesta îi ajută la tocirea dinţilor, dar şi pentru o digestie optimă.  

Cum te împrieteneşti cu rozătoarele?

Cei care lucrează în magazinele cu animăluţe nu au timp să intre în contact cu toate. Aşa că sarcina de a lega prietenii îi revine stăpânului. Pentru a ajunge la inima rozătoarelor, mai întâi, le daţi hrană din mână. Apoi, le mângâiaţi şi începeţi să le vorbiţi în timp ce le furnizaţi mâncarea. Acestea au nevoie de 3 mese pe zi, iar puii de 4 mese.

Pe cât de prietenoşi trebuie să fiţi când îi hrăniţi, pe atât de rezervaţi trebuie să fiţi când dorm. Acest tratament special se aplică în jur de 4 săptămâni. Însă sunt şi animăluţe mai nărăvaşe care vor avea nevoie de un timp mai lung pentru acomodare.

E important să le dea o singură persoană mâncare – recunosc mirosul mâinii – şi, firesc, să vă audă vocea. În special dacă sunt pui, acomodarea nu e deloc dificilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult