Iepuraşii pufoşi, animale de companie excelente! Iată cum îi îngrijiţi

“E complicat şi greu”, spun mai toate comentariile publicate pe internet despre creşterea iepuraşilor. Nu vă luaţi după aceste opinii dacă vă plac simpaticele mamifere. Cresc repede şi au nevoie de îngrijiri minime, dacă vreţi să-i aveţi drept colocatari.
  • Publicat:
Iepuraşii pufoşi, animale de companie excelente! Iată cum îi îngrijiţi
Cuprins
  1.  
  2.  

“E complicat şi greu”, spun mai toate comentariile publicate pe internet despre creşterea iepuraşilor. Nu vă luaţi după aceste opinii dacă vă plac simpaticele mamifere. Cresc repede şi au nevoie de îngrijiri minime, dacă vreţi să-i aveţi drept colocatari.

Un iepuraş trăieşte între 7 şi 10 ani, la fel ca majoritatea căţeilor crescuţi în casă. Are nevoie de o cuşcă de sârmă şi de o căsuţă, asta dacă nu îl lăsaţi liber în curte. Iepuraşii sunt animale sociabile şi foarte curate.

De aceea, e bine ca în perioada copilăriei să fie ţinuţi împreună. Spre exemplu, dorm unul pe altul, îşi fac toaleta blănii la comun, se joacă. Nevoile fiziologice şi le fac toţi în aceeaşi parte a cutiei, aşadar nu este foarte greu să menţineţi curăţenia. Dificil devine cu iepurii adulţi. Aceştia se separă în cuşti diferite, mai ales că între femele se dau adevărate lupte pentru masculi.

Ce mănâncă?

Nu vă speriaţi în privinţa meniurilor. Iepuraşii consumă lucernă, hrana lor favorită, nu foarte scumpă. Condiţia este să aveţi de unde s-o procuraţi. Le mai daţi boabe de porumb, de grâu şi de floarea-soarelui, neapărat apă (în ciuda miturilor că iepurii nu au nevoie de apă) şi astfel aveţi un iepuraş crescut natural. Asta dacă îl ţineţi pentru producţia de carne.

La iepurii adulţi este mai potrivit fânul decât lucerna, din cauza faptului că aceasta din urmă conţine prea multe proteine şi o cantitate mare de calciu. Mai au nevoie de legume proaspete şi mănâncă aproape orice: morcov, pătrunjel, varză, conopidă, sfeclă. În comerţ există şi hrană procesată, specială pentru iepuri, care este recomandată însă în special iarna, când nu aveţi acces la legume ieftine.

Pot să cresc iepuri pe balcon?

Răspunsul este afirmativ. Atâta doar că aveţi nevoie de o cuşcă cu plasă în loc de podea. Sub plasă se pune o tavă mare, pe care este uşor s-o scoateţi şi să o dezinfectaţi după excremente. În felul acesta, locul nu va mirosi.

Pe de altă parte, aveţi grijă că, dacă reuşesc să iasă accidental din cuşcă sau să o roadă, fac ravagii în casă. Rod mobila, cablurile electrice, covoarele, perdelele. Aşadar, ca să preîntâmpinaţi  “dezastrul”: lângă cutia lor puneţi întotdeauna o bucată de lemn netratat care va putea fi roasă în cazul în care ies.
 

Cum îi îngrijiţi?

Iepurii nu transpiră, aşadar au nevoie de o temperatură care să nu depăşească 30 de grade. De asemenea, blana lor deasă trebuie întreţinută regulat cu ajutorul unei perii. Ar trebuie feriţi de purici şi căpuşe, dar doar după ce întrebaţi veterinarul, deoarece mare parte dintre produse sunt toxice pentru iepuraşi.

În rest, dacă nu mănâncă, nu consumă apă, au excrementele modificate, mergeţi rapid la veterinar. Iepurii pui trebuie vacinaţi, după schema recomandată de medic, altfel şansele de supravieţuire se reduc substanţial.

Dacă îi creşteţi pentru carne, alegeţi doar rase mari, “Uriaşul Flamana” şi “Urechi Pleoştite”. Exemplarele din aceste rase ajung şi depăşesc 5 kilograme. Carnea de iepure este considerată una dintre cele mai curate, iar gustul este excelent. Dacă îi ţineţi doar ca animale de companie, există peste 50 de rase, toate cu exemplare frumoase.

Citeşte şi: Vrei cel mai drăguţ căţel? Alege între Bichon, Caniche şi Yorkshir


Avantajele animalelor de companie

Ai un animal de casă, ai o inimă mai sănătoasă!

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”