Una dintre cele mai mari fobii ale proprietarilor de pisici, când vine vorba de castrare, este să nu li se îngraşe felina.
Dar are oare vreun sâmbure de adevăr această temere?
Despre ingrăsarea pisicilor după sterilizare, dar şi despre alte mituri privind această procedură ne vorbeşte Anca Ivan, specialist Animax.
1. Castrarea scurtează viaţa
De fapt, realitatea este cu totul alta. Castrarea prelungeşte speranţa de viaţă, iar motivul este unul foarte simplu şi foarte uşor de înţeles. Pisicile necastrate sunt predispuse la anumite afecţiuni ale aparatului genital şi ale glandei mamare. Dintre acestea, infecţiile uterine (piometru) şi mai ales tumorile mamare ocupă un loc fruntaş.
Pentru a nu dezvolta tumori mamare, specialiştii recomandă ca animalele să fie castrate înainte de primul ciclu de călduri. Cu cât pisica trece prin mai multe cicluri de călduri, cu atât este mai predispusă să dezvolte un proces tumoral.
2. Animalele devin obeze
Nu castrarea duce la obezitate, ci lipsa de mişcare face ca acest fenomen să se instaleze. În mod normal, pisicile de apartament sunt mai predispuse să se îngraşe din următoarele motive:
Alimentaţia pisicilor castrate
„Dieta după castrare trebuie să fie bogată în proteine şi săracă în grăsimi şi carbohidraţi. Proteinele sunt cele care asigură senzaţia de saţietate, de plin, atât de necesară pisicilor castrate, al căror apetit devine ceva mai ridicat după sterilizare. Carbohidraţii şi grăsimile sunt cele care furnizează energie organismului, însă după sterilizare necesarul energetic al raţiei trebuie să fie mult mai scăzut. Metabolismul mai lent, dar şi lipsa hormonilor sexuali implicaţi în metabolismul nutrienţilor impune ca după sterilizare alimentaţia să fie una corespunzătoare”, spune Anca Ivan, specialist Animax.
Din considerentele amintite mai sus, este necesar ca hrana să nu fie redusă cantitativ, ceea ce ar crea un stres pentru animale. O măsură importantă ar fi reducerea concentraţiei calorice a acesteia.
Deşi hrana uscată de bună calitate este considerată o hrană completă, pentru a menţine greutatea optimă a pisicii, includerea hranei umede este de un real folos.
Hrana umedă este mai redusă caloric comparativ cu cea uscată, care este concentrată.
Hrana fără cereale este o hrană ideală pentru pisicile castrate.
Cerealele conţin carbohidraţi aceştia măresc conţinutul energetic al raţiei şi predispun animalele la îngrăşare. În plus, pisicile nu digeră foarte bine carbohidraţii. Hrana fără cereale reprezintă un aliment bazat pe proteină de origine animală, ceea ce satisface comportamentul alimentar al pisicii, care este un animal carnivor.
3. Sterilizarea predispune animalele la blocaje uretrale
Fiind un animal carnivor, pisica este predispusă în mod natural să facă nisip la rinichi. Şi masculii, şi femelele fac nisip la nivelul vezicii în egală măsură. La femele, uretra este mai largă, iar nisipul poate fi eliminat cu uşurinţă. După sterilizare, pisica tinde să bea mai puţină apă, urina devine mai concentrată şi animalul devine mai predispus să formeze nisip.
Un factor important în eliminarea acestuia îl reprezintă, şi de data aceasta, mişcarea. Animalele sedentare, obeze sunt mult mai afectate.
Hrana specială pentru animalele sterilizate este o hrană care menţine pH-ul urinei la nivel neutru (la această valoare nu se formează calculi).
Sfaturi utile:
– asiguraţi animalului exerciţiu fizic prin cumpărarea jucăriilor interactive: undiţe, şoricei, mingi, care invită animalele la mişcare (există ansambluri de joacă cu roluri multiple căţărare, tocit gheruţele, culcuş, care trezesc interesul pisicii pentru activitatea fizică);
– hrana trebuie să fie una specială, cu un conţinut ridicat de proteine şi săracă în grăsimi şi carbohidraţi (în comerţ există sortimente speciale pentru pisicile castrate);
Hrana fără cereale reprezintă o hrană ideală pentru această categorie de animale. Hrana umedă, săracă în grăsimi, trebuie să facă parte din alimentaţia zilnică a pisicilor sterilizate. Un alt avantaj al sortimentelor umede este acela că, având 60-80 % apă, asigură şi hidratarea tractului urinar.
– pentru pisicile cu tendinţă la îngrăşare există dispozitive speciale pentru servirea bobiţelor. Aceste alimentatoare lente se bazează pe un sistem de tuburi din care pisica va scoate hrana cu gheruţele, evitând astfel ingerarea unei cantităţi prea mari de hrană;
– hrana trebuie cântărită, iar gramajul zilnic trebuie să ţină cont de recomandările fiecărui producător în parte;
– încurajarea ingestiei de apă se va face prin achiziţionarea adăpătorilor speciale. Acestea au marele avantaj de a oferi o apă de calitate superioară, bogată în oxigen. În plus, apa curge pe o anumită suprafaţă, iar susurul acesteia reprezintă o adevărată atracţie pentru pisici.