Dacă-ţi doreşti peşti drept animale de companie, să ştii că asta nu se întâmplă la fel de simplu ca-n filmele americane: mergi la pet-shop, aduci acasă un peştişor auriu într-o pungă cu apă, îl răstorni într-un vas de sticlă şi-ţi mai aminteşti o dată la câteva zile să-i mai presari nişte mâncare pe suprafaţa apei.
Relaţia voastră nu va dura mult în felul acesta.
Acvaristica are şi ea secretele ei care, odată cunoscute, te transformă într-un prieten al peştilor, un „stăpân” mult mai atent, mai grijuliu, dar şi mai plin de satisfacţii de pe urma lor.
Iată ce sfaturi îţi oferă Anca Ivan, specialist ANIMAX, dacă ai de gând să îmbogăţeşti peisajul casei tale cu un acvariu:
Nici uşa, dar nici fereastra să nu fie în apropierea acvariului, pentru ca închiderea şi deschiderea lor să nu-i streseze pe locatarii săi. Iar dacă-l pui lângă geam, mai poate apărea neplăcutul aspect al dezvoltării algelor.
Odată ce i-ai ales locul, rămâne stabilit; nu-l muta de colo-colo, pentru că nu face bine micilor înotători.
Unul din sticlă permite o foarte bună vizibilitate. Şi, până la urmă, e cam singurul fel de a interacţiona cu animalele tale de companie, nu? Apoi, un acvariu cu baza dreptunghiulară/de formă paralelipipedică realizează o circulaţie mai bună a apei.
Una dintre cele mai frecvent întâlnite erori în acvaristică este suprapopularea acvariului. Înainte să te apuci să achiziţionezi atât vasul, cât şi pe locatarii săi, ar fi bine să te interesezi despre caracteristicile speciilor de peşti pe care le doreşti, pentru că asta îi va ajuta pe specialiştii de la pet-shop să-ţi recomande corect dimensiunea acvariului, nisipul şi decorurile cu care să-l amenajezi, cât şi modalitatea lui de utilare.
Pentru a calcula corect numărul de peşti care poate fi introdus într-un anumit acvariu trebuie ştiute dimensiunile pe care aceşti peşti le vor atinge la maturitate. De obicei, în magazinele de specialitate găseşti peşti tineri, care sunt de mici dimensiuni, iar ţie-ţi vine să cumperi cât mai mulţi, ca să arate bine acvariul. Ia în calcul, însă, modul în care lucrurile vor evolua: peştii vor creşte destul de mult, iar acvariul va deveni suprapopulat. Mediul acvatic va deveni poluat, peştii vor ajunge să se streseze unii pe alţii din cauza spaţiului strâmt, le scade imunitatea şi nu va trece mult până îi vei descoperi cu burta în sus la suprafaţa apei, unul câte unul.
Un alt lucru la care trecuie să fii atentă când vei cere la magazin peşti pentru acvariu este compatibilitatea dintre specii. Acest aspect se referă la pH-ul şi temperatura apei în care îşi duc viaţa de regulă, la regimul lor alimentar sau la tipul de comportament pe care-l au.
Cu cât vei reproduce mai bine condiţiile mediului natural în care speciile alese trăiesc, cu atât vei avea parte de o populaţie de peşti mai sănătoasă şi longevivă. Condiţiile de mediu se referă la caracteristicile apei, astfel încât este necesar să utilezi acvariul cu un filtru, o pompă de oxigen şi un încălzitor.
Filtrul, util în orice acvariu, păstrează apa curată şi limpede, fără a-şi pierde din proprietăţi. Oxigenarea apei poate fi făcută şi de către plante, dar, de cele mai multe ori, aceasta este insuficientă, motiv pentru care îţi va fi recomandat şi un dispozitiv pentru aerarea apei.
Iar dacă ai ales specii de peşti tropicali pentru acvariul tău, încălzirea apei este vitală! Nu uita că peştii sunt vieţuitoare cu sânge rece, nu-şi pot regla temperatura corpului singuri, având nevoie de o sursă exterioară de căldură. Ei devin sensibili la temperaturi scăzute, mai ales dacă este vorba despre puiet şi dacă aceste temperaturi se menţin pe termen lung.
Şi ţine minte două recomandări pentru proprietarul de acvariu: aeriseşte bine camera în care este amplasat, pentru a preveni creşterea umidităţii spaţiului şi apariţia mucegaiului (din cauza evaporării apei din acvariu) şi spală-te pe mâini înainte şi după ce ai umblat în acvariu. Este sănătos şi pentru tine şi pentru prietenii tăi înotători.