Îți lași pisica să se urce pe blatul din bucătărie? Cum este pusă în pericol sănătatea ta

  • Publicat:
Îți lași pisica să se urce pe blatul din bucătărie? Cum este pusă în pericol sănătatea ta

Mulţi dintre noi ne-am confruntat cu această problemă la un moment dat şi nu am ştiut ce să facem ca să dezvăţăm pisica.

Pedepsirea ei pentru acest comportament o va face să se teamă de noi şi eventual nu va mai urca pe masă când suntem prezenţi. Însă o va face când nu suntem acolo, deci nu se va rezolva problema.

Cum îţi este ameninţată sănătatea dacă lași pisica pe blat

„În timp ce pisicile care se află pe tejghelele dvs. pot fi incontestabil adorabile, este important să luați în considerare potențialele riscuri pentru sănătate și de ce sunt o mare problemă”, spune Keiry Palma, bucătar-instructor de patiserie și arte de panificație la Institutul de Educație Culinară din New York City. „Pisicile pot transporta bacterii din cutia lor de gunoi și din alte locuri insalubre, ceea ce duce la contaminarea suprafețelor pe care se prepară mâncarea”.

Dar Billie Winter, Ph.D., D.V.M., doctor în medicină veterinară și proprietară la Companion Pet Care din Littleton, New Hampshire, are un alt punct de vedere: „Dacă pisicile tale sunt sănătoase și bine îngrijite, orice risc de îmbolnăvire este transmis prin ceea ce poartă în picioare, sau chiar pe fund, este minim. Nu există nicio diferență între asta și acceptarea săruturilor de la câinele tău.”

Există chiar și unele dovezi, conform unei recenzii din 2021 publicate în Journal of Experimental and Basic Medical Sciences, că animalele de companie își pot expune membri familiei umane la diferite tipuri de bacterii, producând un microbiom intestinal pentru membri familiei. A avea un microbiom sănătos înseamnă un sistem imunitar mai puternic și un risc redus de îmbolnăvire.

Motive pentru care pisicile urcă pe suprafeţe

Pisicile găsesc adesea resturi de mâncare, fie pe masă, fie în chiuvetă, dacă nu spălăm vasele după ce mâncăm. În acest caz, ce putem să facem este să curăţăm de fiecare dată masa şi să nu lăsăm nimic de mâncare pentru pisică care, dacă nu va mai găsi ce caută, nu va mai avea de ce să se urce acolo.

(!) De asemenea, alimentele, cum ar fi ceapa și usturoiul, pot fi periculoase sau toxice pentru pisici, așa că este important să fiți conștienți de ceea ce este lăsat pe blat, chiar și între pregătirea alimentelor.

De altfel, blatul poate fi locul ideal de unde pisica priveşte pe fereastră mişcarea de afară. Alternativa poate fi o poliţă pusă la fereastră sau un copac pentru pisici de unde să privească păsările sau oamenii care trec pe acolo.

FOTO: Shutterstock, SURSA: Eating Well

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian