La cât timp să speli lenjeria pentru ca microbii să nu-ți invadeze patul. Modul sigur de a distruge acarienii

În lenjeria de pat se ascund tot felul de microbi care te pot îmbolnăvi. Află la câte zile și la ce temperatură trebuie spălate așternuturile de pat.
  • Publicat:
La cât timp să speli lenjeria pentru ca microbii să nu-ți invadeze patul. Modul sigur de a distruge acarienii
Sursa foto: Shutterstock

Când ai schimbat ultima dată lenjeria de pat? După o zi lungă, senzaţia de relaxare pe care ţi-o dă lenjeria de pat curată este de greu de înlocuit. Totuşi, după o anumită perioadă, lenjeria nu mai are aceeaşi prospeţime.

Din păcate, nu schimbăm întotdeauna așternuturile cât de des ar trebui. Ori suntem prea obosite, ori ne uităm la serialul preferat, ori pur şi simplu ne gândim la toate problemele pe care le avem de rezolvat a doua zi. Ei bine, după ce vei citi acest articol, nu vei mai sta pe gânduri când vine vorba de schimbatul lenjeriei de pat.

La câte grade trebuie spălate așternuturile și lenjeria intimă

Lenjeria de pat trebuie spălată o dată pe săptămână sau maximum la două săptămâni, iar feţele de pernă se schimbă chiar de două ori pe săptămână. Lenjeria se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii. Lucru valabil și în cazul lenjeriei intime sau a prosoapelor.

Pentru a te asigura că lenjeria este complet dezinfectată, este recomandată uscarea în aer liber și călcarea acestora după uscare.

Un truc util pentru a scăpa de mirosul neplăcut și germenii din lenjerie și prosoape este să adaugi o soluție formată din 100 ml de oţet cu 3 linguriţe cu suc de lămâie în compartimentul pentru balsam al maşinii de spălat.

După terminarea programului de spălare, pornește din nou maşina, de data aceasta adăugând 3 plicuri a câte 50 de grame de bicarbonat de sodiu în compartimentul destinat detergentului de rufe.

Repetă procedura o dată la 3-4 luni pentru a te bucura de lenjerii și prosoape curate, fără miros neplăcut.

Ce probleme de sănătate poți avea dacă nu schimbi frecvent lenjeria de pat

Se pare că dacă nu schimbi lenjeria de pat în mod regulat, e ca şi cum ai dormi înconjurată de milioane de microbi microscopici care şi-au găsit locul în patul tău.

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că doar 33% dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată pe săptămână, în timp ce 35% fac acest lucru la două săptămâni. 8% dintre cetăţenii britanici spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10% o fac… la o lună. În cazul celibatarilor, este şi mai rău. Unii bărbaţi singuri au spus că au schimbat aşternurile de numai 4 ori pe an!

Un lucru pe care multe persoane îl ignoră este faptul că acest comportament reprezintă de fapt un risc pentru sănătatea lor.

În acest caz, cearşafurile şi feţele de pernă adună o mulţime de „locatari” nedoriţi, de la firimituri, bacterii, praf, urme de transpiraţie, salivă, sebum, piele moartă, secreții ale corpului, urme de cosmetice şi uleiuri şi chiar urme de urină şi fecale (mai ales dacă obișnuiești să dormi cu animalul de companie în pat).

Pe termen lung, acestea pot cauza alergii, mâncărimi şi, în cazuri severe, chiar infecţii.

Mai grav este faptul că toţi aceşti microbi pot trece inclusiv în compoziția pernelor şi a saltelelor de pat. În trei ani, o pernă poate să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se ascund în ţesuturi.

Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt adevărate surse de bacterii şi acarieni, vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Pe lângă aceste afecţiuni, lenjeria de pat murdară poate să găzduiască unele bacterii foarte periculoase, precum Salmonella sau germeni care afectează plămânii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: