Lumânările decorative, mai periculoase decât țigările

  • Publicat:
Lumânările decorative, mai periculoase decât țigările

Lumânările decorative, în special cele parfumate și din ceară, pot reprezenta un pericol mai mare decât țigările în anumite situații, mai ales dacă nu sunt folosite corespunzător sau sunt lăsate nesupravegheate.

În timp ce fumul de la țigări este cunoscut pentru riscurile de sănătate asociate, lumânările pot prezenta și alte tipuri de pericole, potrivit The Sun. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare.

1. Pericolele unui incendiu

Lumânările aprinse reprezintă un risc major de incendiu, mai ales dacă sunt plasate lângă materiale inflamabile, cum ar fi draperiile sau textilele. Aproape 40% dintre incendiile domestice cauzate de lumânări apar din cauza lipsei supravegherii, conform statisticilor. Lumânările decorative sunt adesea lăsate aprinse pe perioade îndelungate, ceea ce crește riscul de a scăpa din vedere flacăra.

2. Emisiile de substanțe chimice

Multe lumânări decorative, în special cele parfumate, conțin substanțe chimice care pot fi dăunătoare atunci când sunt inhalate. De exemplu, lumânările parfumate pot degaja compuși organici volatili (COV), cum ar fi toluenul sau benzenul, care sunt agenți cancerigeni cunoscuți. Aceștia pot afecta sănătatea pe termen lung, mai ales în camerele închise și slab ventilate.

„Arderea lumânărilor sau a bețelor de tămâie produce un amestec complex de substanțe chimice și particule, inclusiv gaze toxice precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și oxizii de azot”, a spus  Asit Kumar Mishra, cercetător la University College Cor.

Produsele de parfum de casă pot produce, de asemenea, mai mulți compuși organici volatili (COV), care pot fi dăunători sănătății”, a mai adăugat și Dr. Marie Coggins, lector superior la Universitatea din Galway.

3. Materialele din care sunt făcute lumânările

Unele lumânări decorative sunt realizate din ceară de parafină, care este un produs derivate din petrol. Atunci când este arsă, parafina poate emite fum care conține substanțe toxice. Lumânările din ceară naturală, cum ar fi cele din ceară de albine sau ceară de soia, sunt mai sigure din acest punct de vedere.

4. Pericolele pentru copii și animale

Lumânările aprinse reprezintă un pericol pentru copii și animale de companie. Un copil sau un animal care ajunge prea aproape de lumânare poate să o răstoarne, cauzând un incendiu sau arsuri grave. De asemenea, flăcările pot fi atrăgătoare pentru curiozitatea celor mici.

Comparativ cu țigările:

  • Țigările sunt, desigur, periculoase din cauza fumatului pasiv și a substanțelor toxice pe care le conțin. Fumul de țigară este dăunător pentru plămâni și poate duce la afecțiuni grave, inclusiv cancer, dar și intoxicație cu monoxid de carbon.
  • Lumânările, deși nu au aceleași riscuri imediate de intoxicare ca țigările, pot reprezenta pericole grave de incendiu și pot polua aerul dintr-o încăpere, mai ales dacă sunt folosite frecvent într-un spațiu închis.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult