Datorită nivelului ridicat de umiditate, mucegaiul se poate acumula în colțurile și crăpăturile din baie. Suprafețele poroase din duș, cum ar fi chitul, sunt deosebit de vulnerabile la mucegai. Chitul de pe marginea dușului sau a căzii este un magnet pentru mucegai, chiar dacă scopul său este de a fi o protecție împotriva umidității. Dacă se uzează sau se fisurează în timp – sau dacă a fost instalat necorespunzător de la început – își pierde capacitatea de a fi impermeabil.
Vestea bună este că există o soluție relativ ușoară. Ca și în cazul curățării chitului, îndepărtarea mucegaiului necesită doar câteva ingrediente de uz casnic.
Mucegaiul are potențialul de a apărea oriunde în casă, acolo unde există un nivel ridicat de umiditate și umezeală. Prin urmare, nu este de mirare că băile, precum și dușurile și căzile, sunt locurile „perfecte” unde se poate dezvolta mucegaiul. În cazul chitului, există mai mulți factori de luat în considerare.
Pe lângă expunerea sa repetată la apă atunci când dușul este folosit, umezeala se poate acumula pe chit și poate persista mult timp după ce ați închis robinetul. De asemenea, spuma de săpun și alte reziduuri se pot lipi de chit și pot acționa ca hrană pentru mucegai. Dacă observați lacune în chituire sau dacă aceasta a început să se desprindă de pe margini, există o șansă mare ca mucegaiul să se afle chiar sub suprafața acestuia (dacă nu s-a infiltrat deja).
Deși este puțin probabil, există posibilitatea ca la etanșeizarea dușului să fi fost folosit un chit standard (care nu este rezistent la umiditate și mucegai). Dacă știți sigur că așa a fost sau chiar bănuiți acest lucru, luați în considerare înlocuirea acestuia cu un chit rezistent la mucegai.
Există două soluții ușoare pentru a elimina mucegaiul din chituirea dușului, dar, ca întotdeauna, siguranța este pe primul loc. Înainte de a încerca oricare dintre metode, asigurați-vă că baia este ventilată corespunzător prin pornirea ventilatorului de evacuare și, dacă este posibil, prin deschiderea unei ferestre.
Luați în considerare purtarea mănușilor de cauciuc, în special atunci când folosiți înălbitor. De asemenea, nu încercați niciodată să combinați cele două metode, care utilizează oțet și, respectiv, înălbitor, deoarece amestecarea celor două substanțe chimice va elibera vapori toxici care pot fi periculoși.
În timp ce oțetul nu este ideal pentru a fi utilizat pe chitul care nu este etanș, este sigur și eficient pe silicon. De asemenea, este una dintre cele mai reușite (și complet naturale!) metode de combatere a mucegaiului. Pur și simplu umpleți o sticlă cu pulverizator cu oțet alb și aplicați-l cu generozitate pe zonele unde apare mucegaiul. Lăsați oțetul să acționeze timp de cel puțin o oră, permițându-i să ucidă sporii.
Apoi, intrați cu o perie mică și moale (o periuță de dinți veche poate fi suficientă!) și frecați până când mucegaiul dispare. Clătiți zonele și apoi ștergeți complet cu o cârpă curată.
Pentru petele mai răspândite sau mai persistente de pe chitul dușului, înălbitorul poate servi ca un „distrugător” de mucegai foarte puternic. Diluați înălbitorul cu apă într-o sticlă cu pulverizator și folosiți-l pentru a stropi petele mucegăite. Lăsați să acționeze timp de aproximativ treizeci de minute înainte de a continua cu același proces de frecare, clătire și ștergere ca în cazul oțetului.
Dacă mucegaiul persistă, fie cu înălbitorul, fie cu oțetul, repetați procesul (dar nu uitați să nu încercați una după alta fără a elimina complet produsul chimic anterior și fără a da timp băii să se aerisească).
Odată ce chitul sau siliconul de pe marginea dușului începe să prezinte uzură sau dacă a fost aplicat prost de la început, este aproape imposibil să împiedicați dezvoltarea mucegaiului. Chiar dacă curățați în mod regulat mucegaiul vizibil și mucegaiul de pe partea exterioară, puteți respira în continuare sporii invizibili. Cel mai bun lucru de făcut în acest caz este să îl înlocuiți complet, dar, din fericire, este un proiect simplu și ieftin.
În primul rând, îndepărtați chitul vechi și curățați bine zona de dedesubt, folosind oțet sau înălbitor. După ce s-a uscat, folosiți un pistol de chit pentru a aplica noul chit sau silicon rezistent la mucegai de-a lungul tuturor marginilor dușului. În timp ce majoritatea chitului se usucă în mai puțin de două ore, poate dura până la două zile pentru a se întări complet, ceea ce este vital dacă doriți ca acesta să fie impermeabil (ceea ce doriți). Țineți cont de acest lucru atunci când planificați acest proiect, mai ales dacă lucrați la unicul duș al casei.
Pentru a minimiza cantitatea de mucegai și timpul petrecut pentru curățarea acestuia, faceți ca următoarele obiceiuri să facă parte din rutina zilnică din baie.
Sursa foto: Shutterstock.