Motivele pentru care hainele din bumbac intră la apă. Cum le poți salva RAPID

Știința de a-ți distruge tricoul favorit este mai complicată decât ai putea crede. S-a întâmplat celor mai buni dintre noi: Aruncăm un tricou nou de bumbac în uscător fără să ne gândim și  30 de minute mai târziu avem un tricou potrivit pentru un copil mic.
  • Publicat:
Motivele pentru care hainele din bumbac intră la apă. Cum le poți salva RAPID

Bumbacul este susceptibil la acest tip de greșeală de spălare într-un mod în care fibrele sintetice, precum poliesterul, nu sunt. O mare parte din această vulnerabilitate se datorează fibrelor individuale ale hainelor din bumbac, a explicat Jillian Goldfarb, profesor asociat de inginerie chimică și biomoleculară la Universitatea Cornell, pentru Live Science.

De ce intră bumbacul la apă

„Bumbacul este realizat prin țeserea împreună a fibrelor dintr-o plantă de bumbac, care sunt alcătuite în mare parte din celuloză, un biopolimer natural”, a spus ea. „Bumbacul este predispus la micșorare deoarece fibrele sale se umflă când se udă și apoi se contractă pe măsură ce se usucă.”

Dacă ai transpirat vreodată în haine din bumbac, știi din proprie experiență cât de bine pot absorbi umiditatea. Pe de altă parte, materialele sintetice — precum poliesterul, nailonul și spandexul — sunt mai rezistente la transpirație și micșorare deoarece fibrele lor strâns țesute nu se umflă în apă.

La nivel chimic, țeserea fibrei de bumbac pentru haine introduce tensiune care creează o rețea de legături de hidrogen, a explicat Erika Milczek, chimist și CEO al companiei de biotehnologie CurieCo.

Când sunt introduse variabile precum căldura și apa, această rețea de legături de hidrogen poate transforma, cauzând fie relaxarea, fie contractarea materialului. Aceasta este și știința responsabilă pentru cutele din hainele tale, a spus Milczek.

Știința din spatele micșorării hainelor

Când vine vorba de micșorarea accidentală a hainelor din bumbac, nu toate articolele sunt făcute la fel, a spus Goldfarb.

„Chiar și atunci când sunt realizate din același material, unele țesături din bumbac sunt mai predispuse la micșorare decât altele, în funcție de modul în care fibrele sunt asamblate într-o țesătură”, a spus ea. „Bumbacul țesut, deși se va micșora cu siguranță, vede o micșorare considerabil mai mică decât bumbacul tricotat.”

Exact cât de mult se micșorează hainele tale este determinat de o serie de factori, a spus Milczek. De exemplu, depinde de dacă îți speli hainele doar cu apă sau adaugi detergent — detergentul perturbă și mai mult legăturile de hidrogen — și dacă îți usuci hainele la căldură mare sau mică sau le lași să se usuce natural.

„Temperatura [când usuci pe sfoară] este considerabil mai mică, astfel încât evaporarea are loc mult mai lent, iar fibrele nu sunt ‘stresate’ de căldură în procesul de micșorare”, a explicat Goldfarb. Un tricou uscat pe sfoară experimentează, de asemenea, o umiditate mai consistentă între exterior și dulapul tău, ceea ce poate duce la o micșorare mai mică, a spus ea.

Cum salvezi hainele care au intrat la apă

Dar nu te îngrijora; s-ar putea să existe încă speranță pentru hainele tale micșorate.

Un răspuns evident, a spus Milczek, este să cauți haine care sunt rezistente la micșorare de la bun început. Acestea includ haine din bumbac cu amestecuri sintetice sau haine din bumbac care au fost pre-micșorate.

Dacă asta nu rezolvă problema, există o metodă bazată pe știință pentru a încerca să „de-micșorezi” hainele tale. „În funcție de calitatea firului și a țesăturii … dacă umflăm fibrele și le lăsăm să se usuce sub tensiune, este posibil să ‘de-micșorăm’ unele țesături din bumbac, cel puțin temporar”, a spus Goldfarb.

O modalitate de a face acest lucru acasă este să folosești un fier de călcat cu aburi, a spus ea. Acest lucru reintroduce umiditatea în îmbrăcăminte pentru a extinde fibrele în timp ce aplici forță mecanică pentru a le întinde înapoi. Dar procedează cu grijă — această metodă poate duce ușor în direcția opusă.

„Desigur, este ușor să ‘suprasoliciți’ bumbacul în acest fel și, dacă este făcut inegal, poți rămâne cu un articol de îmbrăcăminte destul de deformat”, a spus Goldfarb.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 6 metode ușoare de a scăpa de cutele de pe haine chiar dacă nu ai fier de călcat

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc