Motivul pentru care toate pisicile fug când le zici „câț”. Ce înțeleg ele prin aceste 3 litere, de fapt

Pisicile sunt cunoscute pentru independența lor, dar există un sunet la care reacționează întotdeauna: "câț". Acest cuvânt emite o frecvență similară cu cea a sunetului "pis-pis-pis", care este captată foarte bine de urechile sensibile ale pisicilor.
  • Publicat:
Motivul pentru care toate pisicile fug când le zici

Oricine a avut vreodată o pisică știe că aceste animale sunt independente și fac doar ceea ce își doresc ele. Totuși, există un sunet la care pisicile reacționează de fiecare dată: „câț”. De ce fug pisicile când aud acest cuvânt? Explicația stă în frecvența pe care o percep aceste animale.

De ce funcționează „câț”?

Sunetul „câț” are un efect similar cu cel al expresiei „pis-pis-pis”, utilizat frecvent pentru a atrage atenția pisicilor. Frecvența sunetului emis de „ț”-ul din „câț” este similară cu cea a „s”-ului din „pis-pis-pis”.

Potrivit lui Susanei Schotz, profesor asociat de fonetică la Universitatea Lund din Suedia, aceste sunete sunt captate foarte bine de urechile pisicilor datorită unei frecvențe ridicate, de aproximativ 85 kHz, la care ele sunt extrem de sensibile.

Originea sunetului „pis-pis-pis”

Interacțiunea dintre oameni și pisici a dus la dezvoltarea unor sunete specifice pentru a comunica cu aceste animale. „Pis-pis-pis” își poate avea originea în expresia engleză „here, pussy, pussy, pussy”, care a devenit populară și prin intermediul culturii pop. De exemplu, în desenele animate Tom și Jerry, Nibbles îl cheamă pe Tom cu aceste cuvinte.

Atracția pentru frecvențele înalte

Pisicile au evoluat pentru a detecta sunetele emise de prada lor, rozătoarele, care comunică pe frecvențe înalte. Urechile mari și craniul mic permit pisicilor să capteze aceste sunete, iar frecvența specifică a sunetelor precum „pis-pis-pis” sau „câț” le atrage atenția imediat.

De ce reacționează pisicile la „câț”?

Când aud sunetele emise de aceste expresii, pisicile devin atente deoarece frecvența lor este rar întâlnită în mediul natural. Acest sunet le intrigă și le face curioase să exploreze sursa, mai ales după ce stabilesc că nu reprezintă un pericol.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc