Dacă pisica ta consideră că ora de culcare este momentul perfect pentru alint, nu ești singur. Aproximativ 62% dintre pisici preferă să doarmă cu stăpânii lor. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Și, oricât de mult îți iubești animalul de companie, este o idee bună să-l lași să doarmă cu tine? Citește mai departe pentru a afla.
Poate ai observat că pisica ta adoră să se întindă în locurile însorite sau să se ghemuiască în hainele proaspăt uscate. De ce această obsesie pentru locurile calde de dormit? Temperatura medie a corpului unei pisici este de aproximativ 39°C, cu 3-4 grade mai mare decât a ta. Pisicile încearcă mereu să mențină această temperatură, mai ales în timpul somnului.
De aceea, sunt mai tolerante la căldură și mai atrase de locurile calde. Un motiv pentru care pisica ta vrea să se urce în pat cu tine este să profite de căldura ta corporală, mai ales dacă poate să se alinte lângă mâinile sau picioarele tale – sau, chiar mai bine, să se ghemuiască pe capul tău, de unde se pierde cea mai mare parte din căldura corpului.
Strămoșii pisicii tale erau animale sălbatice care trebuiau să stea grupate noaptea pentru a se proteja de prădători. Grupurile oferă siguranță, iar dacă apărea un pericol, cel puțin unul dintre ele se trezea și alerta restul. Chiar și astăzi, pisicile preferă să se simtă protejate în timpul somnului. Dacă prietenul tău blănos vrea să stea cu tine noaptea, s-ar putea să fie pentru că se bazează pe tine să alungi „monștrii” care s-ar putea ascunde sub pat.
Hai să fim sinceri: patul tău este probabil cel mai confortabil loc din casă. Pisicile apreciază confortul la fel de mult ca și oamenii. Probabil că au încercat fiecare loc din casă – de la pervazul însorit la ascunzișul din spatele canapelei – și dacă ajung să aleagă patul tău, cu pernele moi și păturile călduroase, cine le-ar putea condamna?
Deși poate fi ușor de uitat atunci când pisica ta se ascunde de tine sau încearcă să scape din brațele tale, micuța ta blănoasă te iubește. Un studiu din 2011 a arătat că relațiile dintre pisici și oameni sunt mult mai apropiate de relațiile dintre oameni decât ne-am imagina. Pisicile pot dezvolta o legătură profundă cu „părinții” lor umani. Deși le percepem adesea ca fiind independente, pisicile sunt animale sociale care apreciază interacțiunea – atâta timp cât aceasta este pe termenii lor.
Poate pui întrebarea greșită. În loc să te întrebi de ce pisica ta doarme în patul tău, întreabă-te de ce dormi în patul pisicii tale. Din punctul ei de vedere, oricum, așa se întâmplă lucrurile. Pisicile sunt teritoriale, ceea ce înseamnă că, fără să-ți dai seama, probabil că și-au revendicat deja tot ce e în casa ta – canapeaua, cărțile, perna, televizorul – inclusiv patul.
Potrivit CDC, aproximativ 50% dintre stăpânii de animale din SUA își lasă pisica să doarmă în pat cu ei noaptea. Cu toate acestea, deși este drăguț când micuțul tău tigru se cuibărește lângă capul tău, nu este întotdeauna o idee bună.
Alege un pat potrivit pentru obiceiurile de somn ale pisicii. Dacă pisica ta preferă locurile calde, un pat cu margini înalte care reține căldura poate fi soluția ideală. Oferă-i o alternativă confortabilă, iar cu puțină răbdare, pisica ta ar putea prefera propriul pat în locul celui al tău.