Necesitatea reciclării, problemă la nivel mondial. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie

  • Publicat:
Necesitatea reciclării, problemă la nivel mondial. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie
Sursa foto: Hepta

Colectarea separată a deșeurilor are o importanță deosebită, iar populația trebuie să conștientizeze că gesturi oarecum mici, banale, făcute de tot mai mulți dintre noi, au efecte majore asupra sănătății, protecției mediului și bunăstării fiecăruia. În acest sens, vedem din ce în ce mai des informații în social media, la TV, dar și pe site-urile de specialitate care trag un semnal de alarmă și încearcă să îi facă pe oameni din ce în ce mai conștienți de misiunea pe care fiecare o are în acest proces.

Colectarea separată este una dintre etapele reciclării, împreună cu separarea și procesarea unora dintre componentele deșeurilor. Aproape toate materialele care provin din deșeuri se pot recicla, asta dacă populația este atentă la modul în care se realizează acest proces.

Astfel, dacă vom colecta separat deșeurile putem ajuta la reducerea poluării, economisirea energiei, conservarea resurselor naturale, dar și la reducerea cantității de gunoi depozitate. Totodată, prin colectarea separată a deșeurilor de ambalaje reușim să diminuăm semnificativ costurile și să protejăm natura. Și asta pentru că multe materiale reciclabile se transformă ulterior în materie primă.

Cel mai des întâlnite sunt deșeurile din plastic. Aruncate sau abandonate în natură, acest tip de deșeuri sunt dăunătoare mediului și sănătății. Ca să se descompună, este nevoie de peste 500 de ani. În cazul unei pungi de plastic, timpul necesar de descompunere în natură este de aproximativ 400 de ani. Timpul mediu de utilizare al acesteia este de 20 de minute, iar 60% din pungile de plastic nu sunt descompuse și nici arse. În același timp, din păcate, 60% din totalitatea deșeurilor care poluează fundul mărilor sunt pungi de plastic, iar aproximativ un milion de creaturi marine mor anual din cauza acestora.

Însă, ce este mai puțin știut de lume este că producția de plastic utilizează 8% din producția de petrol a globului.

În cazul produselor din sticlă, cum ar fi borcanele, timpul de descompunere în natură este de aproximativ 1-2 milioane de ani, însă ele pot rezista, teoretic, pentru o perioadă nelimitată, având în vedere că sticla are la bază siliciul, unul dintre cele mai rezistente minerale de pe Pământ, și de asta sunt indestructibile când vine vorba de acțiunile mediului asupra lor. Energia economisită prin reciclarea unui obiect din sticlă poate ajuta la funcționarea unui bec de 100 de wați timp de patru ore sau a unui bec fluorescent compact timp de 20 de ore. Totodată, energia economisită prin reciclarea sticlei provoacă cu 20% mai puțină poluare a aerului și cu 50% mai puțină poluare a apei decât atunci când o nouă sticlă este fabricată din materiile prime.

Pe de altă parte, dozele din aluminiu rezistă în natură aproximativ 200 de ani, iar unele pot ajunge chiar și până la 500 de ani. Nu doar că se descompun greu, însă aceste cutii de aluminiu sunt și periculoase pentru animalele sau copiii care s-ar putea răni în marginile ascuțite. Cu toate acestea, dozele de aluminiu pot fi reciclate. O cutie de aluminiu uzată este reciclată și pusă înapoi pe raft ca o nouă cutie în circa 60 de zile. Reciclarea unei cutii de aluminiu economisește suficientă energie pentru a funcționa un televizor timp de trei ore. Avantajul este că nu există o limită a numărului de reciclare a aluminiului, astfel că procesul se poate repeta în mod constant.

Dacă vorbim despre hârtie, lucrurile se schimbă considerabil. Gospodăria medie aruncă 13.000 de bucăți de hârtie în fiecare an. Cele mai multe sunt ambalaje și mesaje nedorite. Totodată, o tonă de hârtie reciclată poate economisi 4000 de kilowați de energie.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: