O dietă adecvată și echilibrată contribuie la o viață lungă și de calitate a pisicii. Whiskas și Institutul Waltham invită părinții de feline să descopere cele mai importante sfaturi privind nutriția pisicilor.
Putem crede că o bucată de carne sau o masă gătită acasă sunt benefice pentru pisică și îi oferă o nutriție adecvată, însă este greșit. Din contră, acestea pot duce la apariția multor probleme, mai ales când vine vorba de carne, dar la fel de periculoasă este și mâncarea gătită.
Atașamentul pe care îl simțim față de prietenii noștri patrupezi ne poate face să credem că știm cum funcționează aceștia, însă o astfel de abordare umanizată ne dezvăluie lipsa noastră de cunoștințe deoarece uităm că animalele de lângă noi sunt la bază carnivore.
Nevoile lor sunt diferite de ale noastre – de la compoziția hranei, până la proporția/ cantitatea de ingrediente care o compune și care depinde de foarte mulți factori specifici fiecărui animal în parte. Carnea crudă poate fi un factor important în transmiterea unor boli parazitare și bacteriene grave, spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.
Pisicile sunt extrem de sensibile și la lipsa anumitor nutrienți. O alimentație incompletă poate avea consecințe serioase asupra sănătății lor. Chiar și un nivel redus de deficiență a unui nutrient se va manifesta mai întâi asupra calității blănii și pielii, mai apoi afectând și funcția de reproducere, și poate duce la apariția altor probleme de sănătate.
Conform unui studiu realizat de Institutul Waltham, o dietă corectă din punct de vedere nutritiv este compusă din 50% proteine, 40% grăsimi și 10% carbohidrați. Astfel, raportul nutritiv ideal care acoperă toate nevoile pisicilor include proteine bogate, un nivel controlat de grăsimi și carbohidrați limitați.
Ca urmare a fiziologiei specifice, pisica este deosebit de sensibilă la anumiți compuși și substanțe chimice pe care corpul ei nu le poate detoxifia întotdeauna corect, acestea putând cauza boli și chiar decesul. Printre categoriile de alimente toxice pentru pisică sunt:
Așadar, contrar așteptărilor, pisicile nu trebuie hrănite cu lapte sau alte derivate din produse lactate, cu excepția laptelui matern. Producția de enzime necesare pentru digerarea lactozei din lapte scade treptat la sfârșitul perioadei de alăptare a pisoilor, iar laptele de vacă conține un nivel ridicat de lactoză, astfel că poate provoca tulburări intestinale.
În schimb, apa proaspătă și o alimentație formată din produse adecvate vârstei, atât cu hrană umedă, cât și uscată, sunt foarte importante pentru sănătatea pisicuței.
Rețetele Whiskas sunt dezvoltate împreună cu experții Institutului Waltham, iar gama variată de produse permite felinelor să se bucure de ceva nou în fiecare zi în timp ce le oferă toți nutrienții necesari specifici fiecărei vârste și le ajută să rămână sănătoase și fericite.
Deși sunt adesea animale temperamentale, felinele nu trebuie să fie răsfățate și să primească recompense tot timpul. Supraponderabilitatea poate cauza probleme grave de sănătate pentru pisici deoarece suprasolicită inima, coloana vertebrală, șoldurile sau genunchii. În plus, crește riscul de a dezvolta diabet.
Obezitatea la pisici este un fenomen frecvent, în special în cazul celor crescute exclusiv în casă. Obezitatea apare în timp și, instalată precoce, duce la disfuncții metabolice majore. De aceea, abordarea acestei situații nu poate fi una radicală, și anume de restricționare a hranei. Știm că acizii grași esențiali (din grăsimile/lipidele care se găsesc în hrană) au rol important în structura celulară și sunt precursori hormonali.
Astfel, obezitatea trebuie abordată cu medicul veterinar alături de care să construiți un plan de nutriție adecvat și individualizat pentru fiecare pisică. De asemenea, este important să nu uităm că este mai ușor să previi decât să tratezi, așa că trebuie să avem grijă la cantitatea de hrană administrată zilnic, pe termen lung.
Părinții de feline trebuie să țină cont de mai multe aspecte: rasă, vârstă, condiții de întreținere (liberă sau în casă), activitate fizică, temperament, predispoziție etc., mai adaugă Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.
Obezitatea trebuie abordată împreună cu medicul veterinar pentru că restricționarea alimentelor poate avea, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății lor, pisicile fiind adaptate să se hrănească în doze mici și dese. Consultarea medicului veterinar pentru a afla greutatea ideală a pisoiului este de asemenea importantă. O greutatea stabilă este un indicator al sănătății bune, astfel că greutatea trebuie verificată cel puțin o dată pe lună.
Despre Whiskas: Hrana pentru pisici Whiskas este pe piață din anul 1958. Angajamentul pe termen lung al companiei este de a produce hrană de calitate care să le asigure pisicilor o viață sănătoasă și fericită. Whiskas colaborează cu Institutul WALTHAM®, centrul de cercetare dezvoltat de Mars Petcare, pentru a dezvolta în permanență produse cu o calitate nutrițională îmbunătățită. Astfel, produsele Whiskas sunt sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.
Despre Institutul Științific WALTHAM®: WALTHAM® este cel mai mare centru de cercetare pentru animale de companie din lume. Institutul este implicat în nutriția și sănătatea animalelor de peste 50 ani. WALTHAM® analizează datele de la zeci de mii de animale și publică analize despre hrănirea corectă a animalului de companie pentru a fi fericit și sănătos.
Pentru mai multe informații despre Institutul WALTHAM® accesați website-ul: https://www.waltham.com/about-waltham.