În ultimul an, pandemia de coronavirus ne-a schimbat complet viețile, dar ne-a și învățat cum să ne adaptăm. Pe lângă proviziile făcute cu măști, dezinfectante de mâini și chiar hârtie igienică, dezinfectanții continuă să dispară rapid de pe rafturile magazinelor. Dacă te lovești de situația în care să nu mai găsești dezinfectanți atunci când ai cea mai mare nevoie, poți lua în calcul variantele naturale precum oțetul sau uleiul de arbore de ceai.
Acum că ai văzut pe listă ”oțet”, probabil te întrebi dacă funcționează pentru uciderea virusurilor și patogenilor, inclusiv a noului coronavirus. Este important să menționăm că nu există suficiente date care să sugereze ce ar putea distruge virusul SARS-CoV-2, care produce COVID-19, de pe suprafețe, iar asta pentru că a fost recent descoperit. În multe dintre cazuri oamenii de știință își asumă că această metodă funcționează similar altor virusuri, așadar poate funcționa și împotriva SARS-CoV-2.
Experții sunt de părere că unii dezinfectanți pot fi eficienți, iar printre aceștia se numără și oțetul.
În timp ce unii consideră oțetul ca fiind alternativa ideală pentru clor, există date limitate care sugerează că oțetul poate fi de ajutor în privința anumitor patogeni. Un studiu publicat în jurnalul Infection Control and Hospital Epidemiology a comparat eficacitatea dezinfectanților naturali precum oțetul cu dezinfectanții comerciali în rândul diferitor patogeni, inclusiv virusuri și bacterii. Rezultatele au arătat că dezinfectanții comerciali aveau o eficacitate uriașă împotriva bacteriilor, în timp ce oțetul era mai puțin eficient.
Acestea fiind spuse, patogenii bacterieni diferă de patogenii virali și coronavirusul, de asemenea, este un virus, nu o bacterie. La final, rezultatele studiului au arătat că doar dezinfectanții comerciali, nu și oțetul, erau eficienți împotriva patogenilor virali. Între timp, un alt studiu a descoperit că soluțiile de curățat cu 10% oțet pot fi eficiente împotriva germenilor care cauzează gripa sau răceala.