(P) Alimente toxice pentru caini

Desi poate fi greu sa ii rezisti patrupedului tau atunci cand vine langa tine si tanjeste dupa o bucatica din ceea ce mananci si tu, multe dintre alimentele pe care oamenii le consuma frecvent sunt toxice pentru caini.
  • Publicat:
(P) Alimente toxice pentru caini
(P) Alimente toxice pentru caini

Desi poate fi greu sa ii rezisti patrupedului tau atunci cand vine langa tine si tanjeste dupa o bucatica din ceea ce mananci si tu, multe dintre alimentele pe care oamenii le consuma frecvent sunt toxice pentru caini. In general, cainii nu refuza nimic atunci cand vine vorba despre mancare, insa acest lucru nu inseamna ca ceea ce ingereaza nu le poate face rau.

Este important sa intrebi medicul veterinar ce poti si ce nu poti sa ii oferi cainelui tau, chair si in doze mici, astfel incat sa eviti provocarea unor probleme grave de sanatate. Indiferent daca te pregatesti sa cumperi sau sa adopti un caine sau esti deja proprietar de caini, este important sa cunosti cat mai multe informatii despre caini, cum ar fi: care sunt alimentele pe care un caine nu ar trebui sa le consume niciodata.

Iata cateva dintre cele mai periculoase alimente pentru caini:

Indulcitori artificiali

In ultima vreme, alternativele zaharului sunt tot mai populare, xilitolul fiind unul dintr-o lista lunga de astfel de ingrediente. Obtinut dintr-o specie de copac cu lemn de esenta tare, xilitolul este prezent in multe dintre produsele fara zahar precum guma de mestecat sau chiar pasta de dinti. Consumat in exces, acesta poate produce balonare sau chiar diaree la oameni, insa pentru caini este foarte toxic. Nu lasa produse ce contin indulcitori artificiali la vedere sau in locuri usor accesibile pentru cainele tau.

Ciocolata

Poate cel mai cunoscut aliment ca fiind toxic pentru caini este ciocolata,Cele mai periculoase tipuri de ciocolata pentru caini sunt ciocolata de casa si cea neagra, avand un continut ridicat de teobromina cu efecte toxice nedirite precum: probleme cardiace, convulsii, probleme cu stomacul, putandu-i fi chiar fatala.

Alimente prajite sau grase

Daunatoare chiar si omului, alimentele prajite sau cele grase prezinta aceleasi efecte adverse si pentru caini. In general, consumul de astfel de alimente provoaca probleme cu stomacul patrupezilor, iar in situatii grave, pot provoca chiar si pancreatita la anumiti caini. De asemenea, consumul regulat de alimente prajite sau grase poate duce la obezitate si, implicit, la probleme asociate acesteia.

Oleaginoase

Oleaginoasele sunt alimente foarte sanatoase pentru consumul uman, insa este indicat sa eviti sa ii oferi cainelui tau nuci si alune. In primul rand, exista risc de sufocare asociat dimensiunii mici ale acestora. De asemenea, acestea sunt bogate in grasimi, fapt ce poate cauza diferite probleme ale stomacului pentru acestia. Desi in general nu cauzeaza decese, nucile de macadamia sunt foarte toxice pentru caini putand provoca varsaturi, stari letargice sau chiar tremor.

Alte alimente cu potential toxic pentru caini sunt: avocado, ceapa, strugurii si stafidele.

Acestea sunt doar cateva dintre alimentele considerate toxice pentru caini. Asigura-i cainelui tau o hrana de calitate, special formulata pentru acesta si cere imediat sfatul unui medic veterinar in cazul in care cainele a ingerat un aliment nerecomandat. Pastreaza toate produsele si alimentele ce ii pot dauna intr-un loc sigur pentru a evita accidente nedorite.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian