Pericolele ascunse ale toaletelor publice: Cum să te protejezi și de câte ori trebuie să tragi apa

  • Publicat:
Pericolele ascunse ale toaletelor publice: Cum să te protejezi și de câte ori trebuie să tragi apa

Toaletele publice sunt, fără îndoială, un loc care poate ascunde riscuri grave pentru sănătate, mai ales din cauza bacteriilor și a germenilor care se pot răspândi în aer sau pe suprafețe. Unul dintre cele mai mari pericole pe care mulți nu îl conștientizează este legat de modul în care utilizăm toaleta publică – mai exact, de momentul când tragem apa.

Cum se răspândesc bacteriile după tragerea apei

Atunci când tragi apa într-o toaletă publică, se poate crea un fenomen cunoscut sub numele de aerosolizare. Aceasta înseamnă că apa, împreună cu bacteriile și germenii din toaletă, este împrăștiată sub formă de picături fine care pot ajunge pe suprafețe din jurul toaletei sau chiar în aerul pe care îl respiri. Aceste picături pot conține patogeni care pot infecta utilizatorii următori.

Cercetările au arătat că, în anumite condiții, particule de apă pot ajunge și la o distanță de câțiva metri de la vasul de toaletă, contaminând robinetele, pereții sau chiar hârtia igienică. Astfel, riscul de a veni în contact cu bacterii periculoase poate fi mult mai mare decât ne-am imagina.

De câte ori trebuie să tragi apa?

În mod ideal, ar trebui să tragi apa imediat după utilizarea toaletei pentru a preveni mirosurile neplăcute și a menține curățenia. Însă, atunci când vorbim despre toaletele publice, există câteva măsuri de siguranță care pot minimiza riscurile de expunere la bacterii:

Folosirea capacului

În cazul în care toaleta este echipată cu un capac, este recomandat să îl închizi înainte de a trage apa. Acest lucru va limita semnificativ răspândirea particulelor de apă contaminate în aer.

Numărul de trageri

În mod normal, ar trebui să tragi apa de fiecare dată când folosești toaleta. Totuși, în unele cazuri, dacă utilizatorul anterior a lăsat deja apa trasă, nu este necesar să o mai tragi din nou. Important este să fii atent la igiena personală, să te speli pe mâini și să folosești produse de curățenie de unică folosință atunci când este necesar.

Evită utilizarea directă a mâinilor pe capacul toaletei

Dacă nu vrei să atingi direct capacul toaletei sau altă zonă ce poate fi contaminată, folosește hârtie igienică sau un șervețel pentru a trage apa, dacă toaleta nu are un sistem automat de tragere.

Ce se întâmplă dacă tragi apa de două ori, potrivit experţilor?

Cercetătorii au constatat că toaletele turcești, care sunt mai aproape de podea și au pereți mai mici, răspândesc mai multe bacterii în aer decât toaletele moderne cu bideu, eliberând de peste două ori mai mult Staphylococcus aureus și aproape 50% mai mult E. coli.

De asemenea, tragerea apei de două ori nu reduce numărul bacteriilor, ci le dispersează și mai mult, crescând riscul de expunere. În acest context, soluțiile pentru reducerea riscurilor includ modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea ventilației și optimizarea eficienței ventilatoarelor, pentru a diminua concentrația de bioaerosoli și pericolele pentru sănătatea publică.

„Rezultatele noastre subliniază riscurile semnificative pe care le implică expunerea la bioaerosoli în toaletele publice.

Optimizarea eficienţei ventilatoarelor şi a ratei de schimb a aerului poate reduce considerabil concentraţia de bioaerosoli şi riscurile pentru sănătatea publică”, a declarat Wajid Ali, doctorand în studii de mediu la China University of Geosciences, citat de dcmedical.ro. 

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult