Pericolul ascuns din bucătărie: Cum condimentele pot cauza intoxicații alimentare grave

Un nou studiu a dezvăluit un aspect surprinzător al siguranței alimentare în bucătărie: borcanele de condimente sunt adesea sursa de contaminare cu bacterii.
  • Publicat:
Pericolul ascuns din bucătărie: Cum condimentele pot cauza intoxicații alimentare grave

Știați că 20% dintre îmbolnăvirile cauzate de alimente provin din contaminarea din bucătării? Aceasta înseamnă că una din cinci persoane care suferă de intoxicații alimentare cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau ciuperci a preparat alimentele acasă. Un studiu recent publicat în Journal of Food Protection și finanțat de Serviciul de Siguranță și Inspecție Alimentară al USDA a dezvăluit un aspect surprinzător al siguranței alimentare: locul din bucătărie unde microorganismele sunt cel mai adesea întâlnite nu este acolo unde v-ați aștepta.

Locul din bucătărie unde se ascund microorganismele

Deși poate ștergeți frecvent blaturile și curățați chiuvetele, este posibil să neglijați un loc esențial în bucătărie: borcanele cu condimente. Studiul a implicat 371 de participanți care au preparat chiftele din curcan crud în bucătăriile lor. Cercetătorii au înlocuit curcanul crud cu un microorganism numit MS2 și l-au distribuit în 12 zone din fiecare bucătărie pentru a verifica contaminarea

Rezultatele au arătat că cea mai mare concentrație de MS2 contaminant a fost găsită pe borcanele de condimente. Studiul a identificat patru motive pentru acest lucru:

  • Borcanele de condimente erau amplasate aproape de curcanul crud.
  • Participanții nu și-au spălat mâinile între manipularea curcanului crud și condimentarea chiftelelor.
  • Borcanele de condimente erau manipulate cu mâini contaminate de mai multe ori.
  • Borcanele de condimente nu erau curățate sau dezinfectate după utilizare.

Sfaturi pentru curățarea și dezinfectarea borcanelor de condimente

Pentru a preveni contaminarea, este esențial să vă spălați mâinile nu doar înainte și după pregătirea alimentelor, ci și în timpul procesului, mai ales atunci când manipulați carne crudă. De asemenea, ștergeți borcanele de condimente înainte de a le pune la loc. Iată cum să faceți acest lucru:

Pregătiți soluția de curățare: Umpleți un bol cu apă caldă și săpun—folosiți câteva picături de detergent de vase în aproximativ 2 căni de apă caldă. Înmuiați un prosop de bucătărie curat în apa cu săpun și stoarceți-l bine.

Curățați borcanele: Ștergeți borcanele de condimente, asigurându-vă că ajungeți în toate colțurile. Apoi, pulverizați borcanele cu o soluție dezinfectantă sau ștergeți-le cu șervețele dezinfectante.

Uscați: Dacă borcanul este umed, uscați-l cu un prosop de bucătărie curat sau cu un șervețel de hârtie.

Sfaturi pentru organizarea condimentelor

  • Verificați data expirării și aruncați-le pe cele expirate. Pentru borcanele fără dată de expirare, analizați culoarea și mirosul. Dacă pătrunjelul a devenit mai gri decât verde, aruncați-l!
  • Păstrați condimentele într-un loc răcoros și uscat, departe de aragaz, deoarece căldura le degradează mai repede.
  • Folosiți un marker sau un aparat de etichetat pentru a le organiza după preferințe—alfabetic, după frecvența utilizării sau după tipul de condiment.
  • Achiziționați condimentele și ierburile pe care le folosiți frecvent și în cantități pe care le veți consuma în termen de șase până la douăsprezece luni. Este mai bine să cumpărați borcane mai mici, decât pungi mari care vor expira înainte de a le folosi.

Prin aplicarea acestor sfaturi simple, puteți reduce riscurile de contaminare și vă puteți menține bucătăria curată și sigură pentru întreaga familie.

Sursă – https://www.simplyrecipes.com/germiest-place-in-your-kitchen-arent-cleaning-7368978

Sursă foto – YuriArcursPeopleimages / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian