Petunia cea înmiresmată – tot ce trebuie să ştii despre petunii

Petuniile curgatoare sau petuniile de "strat" sunt unele din cele mai spectaculoase flori de gradina care exista, iar ingrijite corespunzator va pot da satisfactii mari atat primavara cat si vara.
  • Publicat:

Cine nu a auzit de petunii, sau nu şi-a clătit ochii privind minunatele culorii vii ale acestor superbe flori?

Petuniile curgatoare sau petuniile de „strat” sunt unele din cele mai spectaculoase flori de gradina care exista, iar ingrijite corespunzator va pot da satisfactii mari pe toata perioada primaverii si verii.
(sursa informatii si poze: Sera de Flori Sibiu – Camelia’s)

Tipuri de petunii

Exista mai multe tipuri de petunii si va rugam sa aveti grija atunci cand va cumparati un ghiveci cu o asemenea planta, de ceea ce va doriti si ceea ce puteti sa oferiti plantei.

Astfel, analizati cat soare poate oferi locul in care doriti sa cresteti petuniile. Exista petunii rezistente la umiditate, sau invers, rezistente la mai mult soare.

Apoi analizati cat de lunga doriti sa fie planta si cat de tare bate vantul in zona dumneavoastra. Astfel sunt plante cu o crestere mai viguroasa, mai lungi, sau mai dese sau mai scurte ca lungime.

Exista petunii mai pretabile sa fie crescute in ghivece agatatoare, in jardiniere sau pe strat direct pe pamant.

La nivel international si in cercurile profesioniste, petuniile se impart astfel:
Grandiflora – aceste petunii sunt cele mai potrivite pentru ghivece agatatoare. Sunt cele de mari dimensiuni, cu florile cele mai mari, cu cresterea cea mai viguroasa.
Multiflora – sunt genul de petunii mult mai compacte, mai pretabile pentru ghivece, boluri, mai rezistente la vant, cu flori putin mai mici decat grandiflora.
Milliflora – petunii ideale pentru jardiniere, containere, sunt mici de inaltime insa cu multe flori. Nu cresc lungi si au forma foarte compacta.
Groundflora – sunt petuniile pretabile sa creasca in straturi, direct pe sol, in gradina, formand straturi multicolore superbe.

Petunii din seminte sau din plante cumparate?

Petuniile din seminte sunt foarte greu de obtinut si dureaza foarte mult. In plus aveti nevoie de cunostinte relativ avansate pentru a reusi sa obtineti plante cu adevarat frumoase si viguroase. Daca nu stapanesti indeajuns de bine cunostintele de horticultura si mai ales sa ai timp la dispozitie, te sfatuim sa cumperi direct plante realizate de producatorii profesionisti.
Majoritatea producatorilor profesionisti de petunii curgatoare, la randul lor, folosesc butasi de foarte buna calitate in producerea plantelor. Astfel, atunci cand cumperi o planta intereseaza-te din ce este produsa. Butasii de calitate sunt produsi de firme de renume, la nivel international, care sunt specializate doar pe acest gen de productie. Cresterea plantei apartine ulterior producatorilor locali.
Insa nu uita ca aproape niciodata o petunie obtinuta din seminte nu va arata la fel de calitativ ca cea obtinuta din butasi produsi de firme cu renume.

Ingrijirea petuniilor

1 – Nu uita niciodata ca petunia este o mare iubitoare de apa. Astfel in zilele caniculare este nevoie s-o uzi chiar si de doua ori pe zi. Imediat ce planta sufera de lipsa apei, vei observa cum petunia isi schimba forma si parca efectiv “plange” si sufera. Nu astepta sa o gasesti in aceasta stare… uda planta la timp pentru a te bucura de spledoarea unei flori sanatoase.

Daca ai petunii in ghivece suspendate, cea mai simpla metoda de verificare a nivelului de apa este sa ridici putin in mana ghiveciul. Vei simti imediat cand petunia a “sorbit” toata apa.

2 – Petuniilor le place soarele, cat mai mult. Insa trebuie retinut ca in zilele caniculare planta sufera puternic si poate duce chiar la ingalbenirea plantei si chiar moartea acesteia. Cel mai bun loc de amplasare a unei petunii este o zona relativ umbrita. Astfel, asigurati petuniei o perioada cat mai mare cu  soare, cel putin 6-8 ore pe zi. Cand temperaturile depasesc 35 grade, ideal ar fi sa fie la umbra.

3 – Nu uitati niciodata ca petunia trebuie curatata periodic de florile uscate. Daca nu faceti acest lucru, planta nu va mai inflori. Cu cat o curatati mai des, cu atat inflorirea va fi mai rapida si mai bogata. Adaugati substante suplimentare pentru facilitarea infloririi, insa intrebati intotdeauna producatorul ce fel de ingrasamint a folosit.

4 – Aveti grija sa nu ardeti plantele daca folositi prea mult ingrasamant. Faceti distinctie intre ingrasamantul folosit in sol, care este adaugat in proportii suficiente in cazul producatorilor respectabili, si substantele pentru stimularea infloririi.

5 – Pentru a avea petunii bogate este nevoie sa mergi cu planta la “frizer”, adica sa “ciupesti” petunia. Aceasta poate fi facuta in 2 faze esentiale de crestere.

In cazul in care ai cumparat planta foarte tanara, este bine sa o “ciupesti”, cand ramurile ating 10-20cm, astfel incat sa se ramifice mai mult.
In cazul in care ai cumparat planta adulta, cu ramuri peste 30-40cm, este bine sa o ciupesti cam la jumatatea ramurilor. Oricum, in acest caz, mai bine astepti pana mai creste si vei sesiza ca planta infloreste doar spre varfuri.
Ideal ar fi ca planta dupa ciupire sa fie protejata putin de soare, pana isi revine din “suferinta pricinuita”. Insa nu-ti fie frica, petuniile sunt plante foarte rezistente si isi vor reveni de minune.

Daca soarele vine unidirectional, mai ales acolo unde se folosesc ghivece suspendate si petuniile sunt sub acoperisuri sau terase umbrite, balcoane de blocuri, etc, rotiti regulat ghiveciul, astfel incat petunia sa prinda forma uniforma, ea avand tendinta sa se indrepte cu totul dupa soare.

6 – Nu in ultimul rand, atentie la carentele de fier! Petuniile au nevoie de mult fier si semnalul care il dau este ingalbenirea frunzelor. Consultati un specialist atunci cand aveti aceste semnale.

Bolile si daunatorii la petunii

Intr-o atmosfera umeda, florile au de suferit si cam intotdeauna acestea sunt distruse pe timp de ploaie abundenta sau intr-un climat foarte umed. Botrytis, boala “umezelii” poate afecta si frunzele.

In zonele cu climat umed, nu exista alte solutii decat de a planta petunii din specii mai rezistente, asa cum este multiflora.

Totodata petuniile sunt un foarte bun avertizor de poluare. Astfel florile capata pete (argintate) mai mici sau mai mari in cazul in care aerul inconjurator este foarte poluat. Atentie la fumul de tigara!

Daunatorii normali de flori, cum ar fi musculita alba, paianjenul, etc, sunt si ei un pericol. Astfel tratamentele preventive sunt necesare. Gasiti substantele necesare la orice farmacii fitosanitare, insa aveti grija sa respectati cu strictete dozajele recomandate.

Cum se ingrijeste petunia iarna?

Ei bine nu este dificil, insa majoritatea plantelor sunt programate genetic sa nu reziste mai mult de 1-2 ani.

Puteti taia planta, inainte de venirea inghetului, undeva la 10-20cm deasupra solului si sa o depozitati intr-un loc intunecat, unde temperatura sa nu coboare sub cea de inghet.

Intotdeauna tratati planta de eventuali daunatori sau boli, udati-o. Nu uitati de ea peste iarna. Verificatii starea la fiecare 3-4 saptamani si udati-o, insa nu excesiv. La venirea primaverii, creati un climat de acomodare, inainte de o scoate direct afara si razele soarelui.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News