Primăvara – anotimpul florilor superbe!

Chiar dacă în jur mai vedeţi puţină zăpadă, e momentul să vă pregătiţi pentru o grădină plină de florile primăverii sau pentru un balcon în culori spectaculoase. Aşa că îndreptaţi-vă atenţia spre bulbii de primăvară: sunt uşor de cultivat şi înfloresc şi în anul următor! Iar ambientul poate deveni unul superb şi relaxant!
  • Publicat:
Primăvara - anotimpul florilor superbe!

Chiar dacă în jur mai vedeţi puţină zăpadă, e momentul să vă pregătiţi pentru o grădină plină de florile primăverii sau pentru un balcon în culori spectaculoase. Aşa că îndreptaţi-vă atenţia spre bulbii de primăvară: sunt uşor de cultivat şi înfloresc şi în anul următor! Iar ambientul poate deveni unul superb şi relaxant!

În sezonul rece, ghioceii, narcisele, zambilele, lalele, adică plantele cu bulb, pur şi simplu vegetează fără mari pretenţii faţă de temperatură. Bulbii de primăvară, care se plantează de obicei toamna în octombrie-noiembrie, ar trebui totuşi să stea în perioada rece sub frunze uscate sau paie.

Dar dacă aţi ratat toamna, nu e nici o problemă. Bulbii puşi în ghivece în balcon sau plantaţi în pământ afară se revigorează imediat ce soarele se menţine pe cer câteva zile la rând. Vorbim despre plante deloc pretenţioase, aşa că merită să investiţi într-o grădină cu bulbi. Dar nu îi plantaţi la întâmplare, ci după câteva reguli clare.

Ghioceii se dezvoltă în condiţii optime în zone umbrite. Aşadar puteţi să îi plasaţi sub copaci, în grădină. Iar dacă îi puneţi în ghivece, nu îi expuneţi la soare. Bulbii se plasează la 10 centimetri sub pământ şi au nevoie de îngrăşământ organic, care să menţină umezeala solului. După ce introduceţi bulbii în pământ, puneţi deasupra puţin nisip, astfel ca apa să circule perfect.

Odată ce s-au prins, ghioceii vor forma familii din ce în ce mai mari, de la an la an. Dacă îi plantaţi în ghivece destinate balconului, luaţi din pădure frunze uscate şi lăsaţi-le în ghivece. Zambilele cresc în locuri cu mult soare şi au nevoie, mai mult decât celelalte flori de primăvară, de soluri îmbogăţite.

                       

Dacă plantaţi bulbi toamna, aveţi grijă să-i plasaţi la 20 de cm sub pământ şi să-i acoperiţi cu frunze. După ce înfloresc şi florile se usucă, bulbii de scot din pământ şi se păstrează în pungi de hârtie, în locuri uscate, fără să fie expuse la soare. Se replantează toamna sau primăvara. Dar ca să înflorească corespunzător, trebuie plantaţi toamna. 

Lalelele au nevoie de soare, deci puneţi ghivecele la soare sau plantaţi-le în partea din grădină expusă cea mai mare parte din timp la lumină.

Narcisele se plantează la 20 de centimetri adâncime, aşadar în ghivece mari dacă vreţi să vă decoraţi balconul cu aceste plante. În momentul în care cumpăraţi bulbi de narcisă, aveţi grjijă să nu îi găsească deloc copiii mici.

Bulbul narciselor conţine alcaloizi, adică substanţe narcotice, iar ingerarea accidentală determină hipotensiune şi somnolenţă. Mai exact narcisina şi narcopoetina sunt cele două toxice de care trebuie să îi feriţi pe cei mici.

La ingerarea accidentală, sunaţi de urgenţă la 112  pentru că prima oră după otrăvire este vitală pentru recuperarea perfectă a copilului.

                       

Bulbii se pot planta primăvara fără probleme. Dar dacă vă doriţi flori bogate, atunci îi puneţi în pământ toamna. Îi acoperiţi cu pământ şi apoi cu un strat de frunze uscate.

Cel mai bun pământ pentru bulbii de primăvară se ia din pădure. Şi dacă vreţi să vă faceţi un balcon spectaculos cu flori de primăvară, mergeţi într-o pădure şi luaţi pământul de acolo. Este mai bun decât orice variantă comercializată. Şi, în plus, nu vă costă nimic, poate doar câteva ore plăcute petrecute în natură.

Text: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
9 utilizări inedite ale cartofilor cruzi
9 utilizări inedite ale cartofilor cruzi