Boli transmisibile de la caini si pisici la oameni

Exista peste 100 de boli transmisibile de la animale la oameni, dintre care rabia, care odata declansata, este mortala.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boli transmisibile de la caini si pisici la oameni
Probleme de la prietenii cu labute

Animalele de companie sunt excelente pentru psihicul nostru. Din pacate, exista peste 100 de boli transmisibile la oameni, dintre care rabia, odata declansata, este mortala. Asa ca permanent trebuie sa ne ingrijim de sanatatea animalutelor care ne guverneaza casa, pentru ca, implicit, avem grija de propria noastra sanatate.

Care sunt cele mai comune boli pe care le putem lua de la iubitele noastre patrupede!

Zoonozele sunt bolile infectioase care se transmit de la animale la om.

Iata cateva dintre cele mai frecvente: antraxul, bruceloza, listerioza, toxoplasmoza, leptospiroza, rabia (turbarea), trichinoza, ricketsioze (febra butonoasa), ornitoza (transmisa de la pasari), encefalitele.

Multe dintre microorganismele responsabile de zoonoze sunt transmise de animalele salbatice, insa nici animalele de casa nu sunt ferite. Cea mai periculoasa dintre zoonoze este rabia (turbarea), care duce la deces.

Motiv pentru care, ori de cate ori suntem muscati de un animal despre care nu stim nimic, fuga la medic, la orice spital de boli infectioase. Iar pana sa ajungem la spital, la modul ideal ar fi sa capturam respectivul animal si sa-l tinem intr-o cusca.

In nici un caz anima­lul nu se omoara, ci motivul prinderii este sa ii urmarim comportamentul. Iar daca e posibil, un consult la medicul veterinar ar fi binevenit. Daca animalutul traieste peste 8 zile, inseamna ca nu a avut rabie si plaga noastra nu prezinta risc de rabie.

Plaga cauzata de muscatura trebuie dezinfectata cu apa si sapun din belsug si apoi cu alcool iodat, alcool simplu sau alt dezinfectant. Ulterior, medicul este cel care decide tratamentul atat cu ser antirabic, dar si cu un rapel de anatoxina tetanica.

Boli transmisibile de la caine la om

Prietenul nostru cel mai bun poate contracta 39 de feluri de zoonoze care provoaca la om boli precum: leptospiroza, hidatidoza (chist hidatic), pasteureloze, salmoneloze si paraziti intestinali.

O boala putin cunoscuta este toxocarioza determinata de larvele unui vierme. Larvele migreaza in tot corpul, dau febra, simptome pulmonare si afecteaza ochii, iar netratata boala poate duce la orbire. Omul se infecteaza prin materiile fecale ale cainilor, dar si prin pamant.

Exista peste 150 de zoonoze care pot provoca neplaceri mari oamenilor. Ca metoda de precautie, singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne vaccinam animalele de casa si apoi sa le deparazitam regulat, tot la indicatia specialistului.

Boli transmisibile de la pisica la om

Superbele pisicute pot suferi de 22 de zoonoze, mai putine fata de caini, contrar credintelor populare. Peste 50% din pisici au in saliva un microb, pasteurella multocida, care poate da, dupa o muscatura, flegmoane si septicemii.

Pisicile trebuie privite cu reticenta de catre gravide, deoarece pot contracta toxoplasma. Boala, care se numeste toxoplasmoza, este periculoasa pentru o gravida, daca apare in timpul sarcinii. Infectia acuta cu toxoplasma ii provoaca fatului anomalii, in special cerebrale, care, din pacate, nu se vad la ecograf.

Asa ca analiza pentru toxoplasma este esentiala in primul trimestru de sarcina. Ce trebuie sa mai stim? Toate bolile virale, bacteriene sau parazitare se pot transmite direct – prin muscatura, zgarietura sau intepatura sau indirect – prin intepatura cu osul unui animal sacrificat.

Animalele intervin in doua moduri in transmiterea bolilor la om.

Prin intermediul animalelor rezervoare (micile rozatoare, pasarile, primatele, bovinele, caprele, porcii, fructele de mare) care asigura supravietuirea unui agent infectios, omul se contamineaza indirect: daca bea lapte crud, daca mananca o carne insuficient preparata, daca intra in contact cu urina, materiile fecale sau sangele acestor animale.

De asemenea, putem fi infectati prin inocularea directa a agentului infectios de catre caini, pisici, tantari, muste, capuse sau acarieni.

Foto:  SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult