Să fim realişti, cine nu şi-ar dori o grădină mare, plină de flori, pomi fructiferi şi legume? Dar realist ar fi să vorbim despre cei care vor să fie înconjuraţi de viaţă, de natură, de verdeaţă dar au la dispoziţie un simplu balcon. Nu vă uitaţi gol în razele soarelui, pentru că e păcat să nu vă bucuraţi inclusiv de legume eco produse… acasă. Iată câteva reguli de peisagistică şi agricultură la domiciliu!
În primul rând, e indicat să vopsiţi balconul la începutul primăverii cu o soluţie lavabilă. După ce aţi spălat geamurile, vă ocupaţi şi de aspectul, dar şi de utilitatea acestui spaţiu. Orice decorator recomandă ca, la fiecare geam, să puneţi un ghiveci mic, din materiale naturale – argilă, metal, sticlă, ceramică şi să evitaţi ghivecele din plastic. În fiecare ghiveci pe care îl dispuneţi în linie dreaptă pe lângă geamuri, plantaţi o singură panseluţă.
Sunt singurele plante perfect pretabile pentru balcon: înfloresc şi primăvara şi vara şi toamna, deci veţi avea flori până târziu în iarnă. În plus, sunt şi cele mai ieftine răsaduri din piaţă. Dacă vă doriţi un aspect cât mai curat, alegeţi pentru fiecare geam o culoare diferită. Spre exemplu, doar panseluţe galbene la un geam, doar panseluţe albe la următorul şi tot aşa, în funcţie de spaţiu.
Primăvara ar fi ideal să aveţi cât mai multe flori galbene. Au nevoie de un loc cât mai însorit, de pământ bogat în substanţe nutritive şi, în acest scop, cele mai multe recomandări se referă la utilizarea îngrăşămintelor. Dar orice oraş are în apropiere o pădure. Într-un weekend, dacă mergeţi la plimbare în acest loc curat, luaţi şi pământ nutritiv, de lângă un copac şi folosiţi-l pentru toate ghivecele pe care le dispuneţi pe balcon.
Nu veţi mai avea nevoie de îngrăşăminte chimice, deoarece acest sol asigură optim nutrienţii pentru plante. Este soluţia ideală din punctul de vedere al calităţii şi cea mai ieftină. Probabil, ştiţi că pungile cu pământ fertil nu sunt foarte ieftine.
Cum fac grădină de legume pe balcon?
Pe lângă flori, într-un balcon chiar mic puteţi să aveţi şi o mini grădină. Cresc perfect plantele condimentare – busuioc, cimbru, salvie, mărar, pătrunjel, leuştean. Ideal ar fi ca pentru leuştean să cumpăraţi răsaduri şi nu să puneţi seminţe. Celelalte plante condimentare nu au nevoie de răsad, deoarece vor răsări din seminţe fără probleme. Astfel, aveţi asigurate ingredientele aromatice de bază care vor transforma orice preparat într-unul mai mult decât delicios.
Roşia de pe balcon
O altă plantă care se pretează pentru balcon este roşia, în varianta cherry. Este vorba despre o plantă ultrarezistentă, cu producţie mare şi care e pretabilă într-un spaţiu restrâns. Puneţi seminţele în recipiente mici şi, când planta atinge 10 centrimetri, schimbaţi-i ghiveciul. Acesta se ţine direct în soare. Odată ce planta creşte, în ghiveci va fi necesar un băţ subţire, de 1,5 metri.
Acesta se înfige în pământ şi roşia se leagă în 4-5 puncte cu şireturi groase sau cu fundiţe de grădină. Nu folosiţi aţă pentru că veţi deteriora structura plantei. Astfel, roşia nu va ocupa spaţiul din balcon. Va fi o plantă desfăşurată pe lungime şi nu pe lăţime, care vă va furniza salata zilnică din iulie până în noiembrie, aceasta dacă găsiţi soiul de roşii cherry de grădină, adică cel mai rezistent soi.
Producţia la fiecare fir de roşie este atât de mare încât nu veţi reuşi să o consumaţi. Veţi putea să faceţi inclusiv conserve din roşii sau să le puneţi la congelator, pentru iarnă. Spre exemplu, dacă aveţi suficient spaţiu şi plantaţi 10 fire de roşii, veţi face sigur suc de roşii pentru iarnă din grădina de pe balcon.
Plantele au nevoie doar de soare puternic. Nu le inundaţi cu apă, pentru că le reduceţi producţia. De asemenea, nu au nevoie să fie toaletate frecvent, aşa cum se întâmplă cu roşiile de dimensiuni mari. Şi încă un detaliu. Ţin perfect iarna la congelator, nu ocupă spaţiu mult şi arată, firesc, preum cireşele mari şi coapte.
Unde îmi beau cafeaua?
În prezent, aveţi la toate magazinele mari de grădină, mobilier foarte mic pentru balcon. Este vorba de mese şi scaune, dar şi de canapele mici destinate grădinii. În felul acesta, vă veţi bea cafeaua dimineaţa, în aer liber, şi nu în casă. Lângă acest tip de mobilier, ar fi pretabil un coş mare de metal plin cu pământ, în care să plantaţi levănţică.
Miroase frumos, florile pot fi uscate şi păstrate. Până apar aceste plante, în coşul de metal puneţi flori uscate, spice de grâu uscate sau crenguţe de pomi fructiferi. Veţi avea un colţ în care să vă încărcaţi cu energie înainte de a merge la serviciu. Plasaţi şi un felinar mare de grădină, pe care îl puteţi aprinde seara şi astfel să vă relaxaţi afară, înainte de somn.
Pentru optimizarea spaţiului, pe orice balcon agăţaţi ghivece mari, din materiale naturale, cu flori care vor curge. Secretul este să renunţaţi la ghivecele din plastic, deloc aspectuoase şi care nu sunt propice plantelor, în favoarea celor din metal, din ceramică, din pământ, din sticlă.
Sunt materiale care arată spectaculos alături de plante. Spectaculos arată şi câteva pietre mari aduse de la munte, de la deal, de la mare, pe care să le plasaţi printre plante. Sau umpleţi un ghiveci mare din metal cu pietre de rău. În felul acesta, vă apropiaţi de natură chiar într-un banal balcon de bloc.