Proprietarii de pisici își dublează riscul de a dezvolta schizofrenie, arată un nou studiu.
Cercetătorii Centrului de Sănătate Mentală Queensland, din Australia, au analizat 17 studii din 11 orașe diferite, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite, timp de 44 de ani. În analiza făcută și publicată în jurnalul Schizophrenia Bulletin, oamenii de știință au descoperit că persoanele care aveau pisici mai devreme de vârsta de 25 de ani aveau un risc de două ori mai mare de a dezvolta schizofrenia.
„Descoperirile noastre sprijină legătura dintre prezența pisicilor și riscul crescut de schizofrenie sau boli asociate acesteia”, a scris Dr. John McGrath, autor al studiului.
Potrivit Mayo Clinic, schizofrenia este o tulburare mentală în care pacientul interpretează diferit realitatea. Este deseori asociată halucinațiilor, iluziilor și tulburărilor de gândire și comportamentale.
Multe alte studii au asociat Toxoplasma gondii (T. gondii), cunoscut și ca „parazitul din fecalele de pisică” cu riscul crescut de boli mentale, inclusiv schizofrenia. Multe dintre persoanele care intră în contact cu acest parazit nu dezvoltă simptome, dar odată infectat, pacientul se poate confrunta cu simptome de gripă, orbire sau chiar deces.
Parazitul se mai regăsește și în carnea negătită corespunzător sau pe fructele și legumele nespălate. Contactul cu parazitul T. gondii a fost asociat și cu defecte de naștere, adicții și tulburare obsesiv-compulsivă.
Foto: shutterstock
Surse: