Simplu: întâi colectăm separat, sortăm, apoi reciclăm. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie

  • Publicat:
Simplu: întâi colectăm separat, sortăm, apoi reciclăm. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie
Sursa foto: Shutterstock

Reciclarea deșeurilor de ambalaje este imperios necesară pentru a avea un viitor mai bun. Colectarea separată a deșeurilor este primul pas în procesul de reciclare. În acest caz, deșeurile de ambalaje și celelalte obiecte sunt sortate de consumator și depozitate în saci, pubele sau containere diferite, în funcție de materialul din care sunt confecționate. Astfel, se împart în hârtie și carton, plastic, metal și sticlă.

Pentru a colecta separat deșeurile de ambalaje trebuie să urmezi câțiva pași simpli: să verificăm eticheta pentru a afla dacă ambalajul se reciclează, să pregătim corect deșeurile și să colectăm corespunzător.

Sortarea deșeurilor de ambalaje este activitatea care presupune separarea și recuperarea acestora în funcție de natura lor. Astfel, li se oferă o a doua viață prin reutilizare și reciclare. Dacă sortarea nu este bine făcută de consumatori, adesea acestea pot altera întreaga cantitate de deșeuri de ambalaje.

Reciclarea deșeurilor de ambalaje se referă la refolosirea materialelor și produselor pentru crearea unora noi. În acest fel se reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime limitate. Reciclarea este fundamentală în promovarea economiei circulare și este noua paradigmă a durabilității, capabilă să reducă implicațiile asupra mediului.

Reciclarea deșeurilor de ambalaje este o responsabilitate colectivă pentru a ne asigura un viitor durabil. Doar în acest mod putem ajuta la conservarea materiilor prime importante și la protejarea habitatelor naturale pentru viitor.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News