Neglijarea curățării adecvate a unei tigăi poate duce la serioase pericole pentru sănătate, avertizează medicii.
Dr. Poonam Desai – care își spune @doctoranddancer pe TikTok – a postat un videoclip pe aplicație în care explică de ce se grăbește să arunce repede tigăile antiaderente sau ceramice zgâriate. Doctorul a spus „că pot adăuga milioane de microplastice în alimentele noastre’, iar clipul a strâns deja peste jumătate de milion de vizualizări.
Microplasticele sunt particule mici de plastic, care măsoară mai puțin de cinci milimetri și sunt adesea invizibile cu ochiul liber. Ele pot rezulta din descompunerea materialelor plastice de dimensiuni mai mari, dar sunt prezente și în îmbrăcăminte și în produsele de uz casnic.
Dr. Desai a adăugat că ea evită, de asemenea, să folosească „tigăi ceramice care sunt zgâriate, deoarece acestea „au un strat de aluminiu care poate să se prelingă în alimentele noastre” atunci când sunt expuse prin așchii și zgârieturi.
Tigăile din ceramică pură sunt de obicei considerate o alternativă mai sigură la tigăile antiaderente, deoarece nu conțin PFAS sau metale. Pe de altă parte, tigăile acoperite cu ceramică sunt, de obicei, fabricate din aluminiu cu un strat antiaderent pe bază de ceramică.
Una dintre cele mai grave consecințe ale neglijării igienei tigăii este riscul crescut de îmbolnăvire alimentară. Dacă tigaia nu este curățată corespunzător, bacteriile și germenii proveniți de la alimentele anterioare pot persista și se pot înmulți pe suprafața ei.