Riscurile la care te expui dacă nu schimbi la timp lenjeria de pat

  • Publicat:
Riscurile la care te expui dacă nu schimbi la timp lenjeria de pat

O treime dintre britanici își spală lenjeria de pat doar o dată pe an, conform unui sondaj din 2020 realizat de Hammond Furniture. Diverse studii au demonstrat că saltelele devin rapid o sursă de agenți patogeni, chiar și atunci când sunt acoperite cu așternuturi. 

Potrivit experților, acest lucru poate crea condiții propice pentru diverse afecțiuni cu potențial mortal. Spălarea rară a cearșafurilor nu doar că ridică semne de întrebare privind igiena unei persoane, dar poate deveni și un pericol pentru sănătate. Unele studii au legat lenjeria de pat murdară de dezvoltarea unor boli grave, precum pneumonia, apendicita și gonoreea.

Potrivit experților de la Bed Kingdom, corpul excretă fluide în fiecare noapte, împreună cu mii de celule moarte ale pielii.

Acestea atrag acarienii care excretă materii fecale, acestea fiind legate de alergii, astm, rinită și exacerbări ale eczemei. Din acest motiv, există mai multe motive care justifică spălarea mai frecventă a cearșafurilor.

Ce spun specialiștii despre frecvența schimbării lenjeriei de pat

„Schimbarea zilnică a lenjeriei de pat este recomandată pentru persoanele bolnave,” explică specialiștii Bed Kingdom.

Aceștia adaugă că materiile fecale și corpurile moarte ale acarienilor pot provoca reacții alergice severe la unele persoane.

„Simptomele pot include tuse, strănut, erupții cutanate, mâncărimi ale ochilor și nas care curge. Acarienii de praf sunt, de asemenea, un declanșator foarte comun pentru cei care suferă de astm. Prin urmare, este benefic pentru confortul și sănătatea ta dacă lenjeria de pat este spălată mai frecvent.” 

Ce alte probleme de sănătate pot determina lenjeriile de pat murdare

Dermatologul Alok Via de la Cleveland Clinic a explicat că există mai multe organisme bacteriene în corpurile noastre decât celulele proprii.

„Atunci când lași celulele moarte ale pielii în cearșafuri, acele bacterii pot prospera. Dacă revin pe pielea ta, pot duce la foliculită,” a spus expertul.

Pe lângă iritații, transmiterea infecțiilor este, de asemenea, posibilă prin lenjerie de pat murdară.

Staphylococcus aureus este printre cele mai periculoase bacterii, deoarece este mai contagioasă decât alte tipuri.

Este, de asemenea, strâns legată de afecțiuni grave precum pneumonia. Apendicita este, de asemenea, un risc atunci când bacteriile sau paraziții pătrund în tractul digestiv.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Specialiștii au concluzionat: cât de des este bine să schimbi lenjeria de pat, de fapt

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc