Cea mai mare provocare pentru un designer? Camera unui student, adult tânăr, cu preocupări intense intelectuale, sociale, sexuale. Minusuri? Posibilităţi financiare precare. Soluţia? Ceva nou, ceva vechi…
Tocmai aţi ieşit din adolescenţă, tocmai aţi luat viaţa în piept, tocmai vreţi atât de multe încât nu vă ajunge o coală A4 scrisă mărunt. Tocmai aţi devenit adult. Cum putem să vă ajutăm în privinţa camerei? Cei mai mulţi designeri sunt încântaţi să creeze camera unui student, chiar dacă, financiar, lucrurile stau mai mult decât prost. Motivul lor e unul simplu. Când nu ai bani aproape deloc, eşti forţat să ai… imaginaţie.
Aşadar, corect psihologic ar fi ca din camera de copil şi din cea de adolescent să păstraţi cele mai dragi obiecte. Le plasaţi pe un corp deloc lat, dar înalt, creat din metal. De obicei, sunt cele mai ieftine. Structura metalică, rece se potriveşte perfect cu cele mai dragi obiecte din copilărie şi, poate, cele mai kitsch-oase.
Aveţi primul spaţiu cool din cameră. În privinţa patului, renunţaţi la acea lenjerie cu floricele, liniuţe, pătrăţele şi alte asemenea în favoarea printurilor… intelectuale. Spre exemplu, luaţi-vă metraje care au desenat un ceas, rafturi cu volume groase, bufniţe, zgârie-nori.
Sursele de lumină în camera unei persoane care învaţă ar trebui să nu fie limitate. Sunt potrivite obiectele – sursă de lumină construite din hârtie, iar formele cât mai ciudate. Acestea se plasează atât pe tavan, cât şi lângă birou sau pe birou, dar şi pe podea, dacă vreţi să evidenţiaţi vreun obiect sau vreo parte a camerei. Iar dacă în adolescenţă aţi colecţionat imagini cu staruri sau cu orice altceva şi vi se pare desuet să le mai afişaţi, ce-ar fi să le lipiţi pe un carton subţire, înalt şi negru.
Faceţi combinaţii asimetrice, iar ceea ce rezultă poate fi un tablou cool şi care vă aminteşte, discret, de perioada adolescenţei pe care tocmai aţi depăşit-o cu brio.
Acesta ar fi cel de-al doilea spaţiu din cameră care face trecerea de la copilărie la adolescenţă. De ce e nevoie de asemenea spaţii, chiar dacă adolescenţa este o perioadă grea din viaţă, poate cea mai grea? Pentru că e un motiv să vă gândiţi că aţi depăşit 4 ani de schimbări intense, dramatice uneori, şi că acum aţi început să staţi bine pe propriile picioare. Sau cel puţin aceasta e opinia psihologilor cu care puteţi sau nu să fiţi de acord.
Oricum, când veţi trece şi de perioada studenţiei, mici obiecte din copilărie, adolescenţă vor fi întotdeauna frumoase.
În cazul fetelor, ezitaţi să vă umpleţi camera cu lucruri sclipitoare roz, roşii, galbene pentru că încăperea va deveni kitsch-oasă. În cazul băieţilor, acelaşi aspect de kitsch este oferit de obiectele care au legătură cu fotbalul. Deja e timpul să vă exprimaţi propria personalitate inclusiv prin camera în care vă petreceţi oarece timp din viaţă în defavoarea obiectelor care exprimă o masă de oameni aparţânând aceluiaş sex.
Sunteţi unici, inteligeţi, tineri şi, probabil, cu multe speranţe. Exprimaţi-vă aşadar ţinând cont de unicitate. {i nu uitaţi să vă ţineţi în cameră o masă mică de bucătărie, cu rotile. Veţi mânca des în cameră, iar acest obiect vă ajută să eliminaţi haosul pe care îl creează obiectele comestibile aruncate.
Dacă spaţiul vă permite, un fotoliu e mai mult decât util în cameră. Cu ajutorul lui, devine cel mai confortabil să citiţi, iar dacă plasaţi un televizor în faţă deja aveţi un spaţiu personal care concentrează şi un dormitor, şi un living şi o bucătărie. Ideal ar fi să alegeţi o culoare ternă, contrastantă cu alte obiecte.