Super pets pentru o sanatate de fier

House pets ofera un ajutor nepretuit celor singuri, abandonati sau suferinzi, dar nu numai lor, fiindca oricare dintre noi poate aprecia un simplu gest de afectiune venit din partea unui animalut. Dragostea si atentia neconditionata a necuvantatoarelor au
  • Publicat:
Super pets pentru o sanatate de fier
Super pets pentru o sanatate de fier

Cercetatorii au descoperit ca animalele de companie au capacitatea de a-i ajuta chiar si prin simpla prezenta pe oamenii din preajma lor. Recent, un grup de experti inovatori au experimentat cu succes ceea ce se numeste „pet therapy” in ajutorarea batranilor, persoanelor cu diverse tipuri de handicap sau copiilor abuzati. Toate animalele implicate, indiferent ca erau caini, pisici, hamsteri, papagali, ponei sau chiar delfini, beneficiaza de un minim dresaj. Rasa nu conteaza absolut deloc, rezultate foarte bune au fost inregistrate de catre catei de rasa comuna, avand orice forma sau marime. Mult mai important este ca animale de companie sa aiba o personalitate blanda, calma, afectuoasa, combinata cu un temperament vesel si jucaus.

Alina, inteleg, vindeca…
O pisica, un catel sau un papagal se dovedesc de multe ori veriga care uneste o familie, atunci cand aceasta este lovita de necazuri dintre cele mai diverse, chiar in cazuri de divort, pierderi ale slujbei sau decese. In momente grele pentru psihicul si sufletul oricui, catelul a fost cel care a sarit vesel cand te-a vazut, iar pisica a venit singura langa tine sa-ti aline durerea. Cu siguranta, cei care au animale stiu ca un caine poate avea profunzimea si inocenta sufletului de copil, pe care un adult nu poate sau a uitat sa le atinga… De fapt, copiii care cresc alaturi de un animal si se ataseaza de el ajung sa fie responsabili, se integreaza mai usor in orice comunitate si nu se tem sa iubeasca si sa fie iubiti. Mary Kelly, specialista in pediatrie la Children’s Hospital din Oakland, California, coordoneaza sedintele de „pet therapy” de doua ori pe luna. Mary are obiceiul sa filmeze toate cazurile fericite in care cainii au ajutat copii traumatizati. De exemplu, ultimul sau film este despre un caine care a ajutat un baietel sa iasa dintr-o depresie care a durat aproape 6 luni, timp in care copilul nu a putut sa rosteasca un singur cuvant. Cel mai celebru caz este cel in care este implicat actorul Sylvester Stalone: baiatul sau sufera de o forma severa de autism si a fost ajutat foarte mult de un caine din rasa Bullmastiff.

Atasamentul binefacator
Specialistii in terapii asistate de animale au descoperit ca, alaturi de caini si pisici, pestii de acvariu, purceii, pasarile, reptilele, iepurii, porcii de Guinea, caii si chiar caprele sunt veritabili vindecatori. Ei au constatat valori normale ale tensiunii arteriale si la iubitorii de animale. Interactiunea cu un animal ii ofera oricarui pacient sansa de a se insanatosi mult mai repede. Inocenta animalelor si capacitatea lor de a iubi neconditionat atrag ca un magnet. Oameni de cele mai variate conditii sociale, indiferent de varsta, religie sau sex, vor sa aiba alaturi un animal, sa faca parte din lumea lui si sa fie impreuna in aceasta minunata si unica relatie.

Animalele simt durerea noastra, bucuria, stresul, iar aceasta nu este o surpriza pentru cei care le iubesc. Chiar daca o recunoastem sau nu, emotional si subconstient avem un impact asupra animalelor, iar ele simt asta si actioneaza pe masura. Cu alte cuvinte, emitem semnale energetice legate de toate sentimentele noastre, iar animalele simt perfect tot ce este in neregula cu oamenii. De asemenea, animalele ajuta oamenii sa se concentreze si asupra altor aspecte decat propria persoana, probleme, boli sau complexe.

Calitati dezvoltate prin pet therapy

– Empatie 
– Tandrete
– Toleranta si acceptare
– Veselie
– Incredere
– Stimulare mentala
– Socializare
– Detasare
– Speranta
– Longevitate

Beneficiile animalelor de companie

– Animalele ii ajuta pe bolnavii de Alzheimer; specialistii dreseaza catei, astfel incat sa-i avertizeze pe ceilalti membri ai familiei in legatura cu activitatile bolnavului.
– Cei cu probleme emotionale grave reusesc sa creeze o legatura cu un caine sau cu o pisica si astfel sunt reduse accesele de violenta si se grabeste procesul vindecarii.
– Copiii care sufera de tulburari de atentie, impulsivitate, hiperactivitate (sindromul ADHD) devin capabili sa aiba grija de un animal, fiind fascinati de dragostea acestuia. Mai tarziu, ajung sa se concentreze usor asupra oricarui lucru.
– Animalele asigura si interactiune sociala. Intr-un salon de recuperare, oamenii ajung la o socializare naturala si pozitiva, deopotriva cu animalele si cu ei insisi.
– Delfinii fac adevarate miracole in cadrul programelor de recuperare a copiilor cu handicap locomotor; la fel de mult ajuta si caii in orele de calarie asistata.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bradut de Craciun personalizat
Bradut de Craciun personalizat