Lăsarea animalelor în alte locuri decât cele obişnuite presupune luarea unor măsuri de siguranţă atât în ceea ce priveşte starea lor de sănătate cât şi evitarea traumatizării psihice a acestora. Pericolul cel mai mare în această perioadă îl reprezintă apariţia alergiilor alimentare. Anca Ivan – specialist www.animax.ro, dă indicaţii preţioase.
Atunci când animalul este plecat de acasă o anumită perioadă de timp trebuie să avem în vedere următoarele: menţinerea regimului alimentar. Această măsură presupune atât păstrarea sortimentului de hrană cu care animalul este obişnuit cât şi administrarea hranei la orele la care animalul mănâncă de obicei.
Este foarte important ca patrupedului să nu i se schimbe brusc hrana deoarece acest lucru poate favoriza instalarea anumitor procese digestive (voma, diaree, intoleranţa la anumite sortimente noi). Pericolul cel mai mare în această perioadă îl reprezintă apariţia alergiilor alimentare. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul câinilor lăsaţi la prieteni, câini care sunt hrăniţi cu o serie de bunătăţi tradiţionale pregătite de sărbători. Câinii nu “poftesc’’ aşa cum cred cei care îşi justifică faptul că le dau alimente nocive, ei sunt doar curioşi şi ajung să mănânce în felul acesta ‘’hrana’’ care le pune sănătatea în pericol.
Este important ca programul să se respecte deoarece câinele ajunge să-şi instaleze anumite obiceiuri şi să devină neliniştit atunci când nu şi le poate manifesta. Accesoriile care facilitează scoaterea afară trebuiesc înmânate stăpânului temporar deoarece scoaterea în mediu a câinelui trebuie să se facă doar în lesă. Acesta este singurul mod în care plimbarea se va face în siguranţă. Chiar dacă noi ca şi stăpâni îl lăsăm să alerge liber, acest lucru nu trebuie să se facă atunci când câinele este însoţit de o persoană străină, deoarece animalele pot avea alt comportament atunci când sunt puse în situaţii noi.
Acţiunile preventive presupun deparazitarea animalelor înainte de plecarea în concediu. Acest lucru trebuie să se facă mai ales dacă optăm să ne lăsăm animalul într-un loc des frecventat şi de alte animale. Riscul de a contacta paraziţi externi şi interni este foarte mare în acest caz. Şi dacă lăsăm animalul la prieteni iar aceştia au animale există riscul infestării cu paraziţi. De asemenea trebuie să ne asigurăm că animalul a fost vaccinat pentru a evita contactarea unor boli infecţioase. Câinii lăsaţi în pensiuni trebuiesc obligatoriu vaccinaţi contra tusei de canisa. Această afecţiune respiratorie are o contagiozitate foarte ridicată fiind frecvent încriminată în locurile cu aglomerări de animale, mai ales dacă igiena este necorespunzătore.
Pentru a demonstra că animalul a fost supus acestor acţiuni preventive, carnetul de sănătate completat la zi trebuie să însoţească câinele în locul în care acesta va fi lăsat. Câinii trebuie obligatoriu microcipaţi: această acţiune va fi de mare folos în identificarea animalelor în cazul pierderii acestora. Împreună cu acest carnet se va lăsa numărul de telefon al medicului curant al animalului respectiv precum şi o fişă cu acţiunile terapeutice la care animalul este supus, în situaţia în care se află în tratament.
În cazul în care animalele sunt foarte anxioase, se poate recurge la o medicaţie anxiolitică pe toată durata despărţirii de familie. Este chiar indicat ca tratamentul să fie administrat înainte de acest moment. Aceasta medicaţie este recomandată şi animalelor care se stresează foarte uşor la zgomote, bubuituri, mai ales în perioada sărbătorilor. Există chiar şi mâncare specială cu rolul de a calma animalele în situaţii stresante. Pentru a relaxa animalele în această situaţie este indicat ca ele să fie lăsate împreună cu coşuleţul, păturica sau jucăria preferată făcând astfel mai uşoară trecerea peste această perioadă. Unele pensiuni au programe speciale de socializare a animalelor cazate, aceasta presupunând participarea la activităţi distractive în compania altor animale.