Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în numeroase moduri, acest ingredient ieftin având numeroase proprietăţi benefice atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Însă bicarbonatul de sodiu este eficient şi pentru curăţarea suprafeţelor din casă.
De exemplu, ştiai că un amestec format din bicarbonat de sodiu, apă şi puţin oţet este perfect pentru curăţarea ferestrelor sau a podelelor?
Află mai jos ce utilizări are bicarbonatul de sodiu în gospodărie!
Desfundă ţevile – bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul neplăcut de pe ţevi, dar are şi capacitatea de a desfunda conductele, în combinaţie cu apă fierbinte.
Elimină mirosul neplăcut din prosoape – da, este adevărat, bicarbonatul de sodiul împrospătează materialele textile poroase, aşa cum sunt prosoapele. De asemenea, este perfect şi pentru curăţarea maşinii de spălat vase, deoarece neutralizează mirosurile neplăcute şi depozitele de grăsime.
Elimină grăsimea întărită de pe tigăi şi oale – bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curăţarea acestor obiecte indispensabile în bucătărie, dar care pot fi ruinate de metode incorecte de curăţare. Acest ingredient elimină petele şi grăsimea arsă, dar poate fi eficient şi în îndepărtarea mirosului neplăcut de mâncare ce rămâne uneori impregat în vasele non-aderente.
Curăţă cuptorul cu microunde şi pe cel cu gaz/electric – bicarbonatul are capacitatea de a dizolva grăsimile şi de a elimina mirosurile neplăcute, adică exact ceea ce se întâmplă în cuptoare. În plus, nu este toxic, în comparaţie cu diverse produse de curăţat din comerţ.
Elimină mirosurile neplăcute – un „aşternut” de bicarbonat pe fundul coşului sau al sacului de gunoi poate absorbi eficient mirosul neplăcut de resturi menajere.
Dă strălucire podelelor – acest ingredient versatil curăţă blând suprafeţele, fără să zgârie, dar este foarte eficient, mai ales în combinaţie cu oţet şi puţin săpun lichid de mâini sau de vase.
Curăţă jucăriile copiilor – un amestec de bicarbonat şi oţet este ideal pentru a curăţa jucăriile de plastic ale micuţilor, astfel încât să te asiguri că nu bagă în gură bacterii sau alte microorganisme.
Elimină mirosul neplăcut din bureţii de vase – înmoaie buretele în puţină apă cu bicarbonat de sodiu şi acesta va scăpa de mirosul neplăcut. Totuşi, schimbă-l când îi vine vremea, adică la 2-3 săptămâni.
Previne mirosul neplăcut din litieră – presară puţin bicarbonat pe fundul litierei şi astfel vei constata că mirosurile neplăcute nu îşi vor mai face apariţia.