Vă plac animalele de companie, dar ştiţi să aveţi grijă de puii lor?

V-aţi hotărât să creşteţi un animăluţ. Şi vă cumpăraţi un pui simpatic. Aveţi grijă! Are nevoie maximă de îngrijire şi de un stăpân documentat.
  • Publicat:
Vă plac animalele de companie, dar ştiţi să aveţi grijă de puii lor?

V-aţi hotărât să creşteţi un animăluţ. Şi vă cumpăraţi un pui simpatic. Aveţi grijă! Are nevoie maximă de îngrijire şi de un stăpân documentat. Dacă vă aflaţi pentru prima oară în faţa unei asemenea experienţe, ţineţi cont de câteva recomandări astfel încât micuţa fiinţă să nu sufere. Este relativ uşor să îi faceţi rău, fără să vreţi evident, unui animăluţ aflat la începutul vieţii.

Pisicuţa nu vrea dulciuri

Indiferent de animăluţul ales, o regulă este universal valabilă. Îi faceţi vaccinurile obligatorii, la recomandarea veterinarului, la intervalele de timp necesare. Dacă v-aţi luat o pisicuţă, atunci aflaţi că dieta din primele luni îi poate prelungi speranţa de viaţă. Puiuţul are nevoie de până la 4 ori mai multe calorii decât o pisică adultă, dar stomacul lui este foarte mic.

Aşadar, hrana trebuie să fie în doze mici şi extrem de concentrată. După înţărcare, micuţul pui va avea la dispoziţie permanent atât hrană, cât şi apă. Alegeţi hrană specială pentru pisici deoarece acestea au nevoie de până la 10 ori mai multe proteine per kilogram corp decât oamenii. Aşadar, hrana noastră nu e potrivită pentru această felină simpatică. Pe de altă parte, nu daţi pisicuţei dulciuri, ea nu simte acest gust. În plus, produsele dulci îi fac rău. În primele luni de viaţă, un aminoacid esenţial, taurina, trebuie suplimentat în hrana pisicuţei deoarece îi influenţează sistemul imunitar şi, ulterior, capacitatea reproducătoare.

Câinii nu vor lapte după înţărcare

Puii de câine trebuie întărcaţi treptat, deoarece separarea brutală de mamă duce la reducerea ratei de creştere. Înţărcarea definitivă se poate face în siguranţă la 8 săptămâni, iar după această perioadă căţelul trebuie să aibă hrană specială bogată în vitamina E, proteine, calciu şi fosfor. Mesele ar trebui să fie mici şi dese – 4 mese pe zi. O greşeală frecventă a crescătorilor începători este oferirea unei cantităţi prea mari de hrană.

Aflaţi că hrana în exces duce la rasele mici la obezitate, iar la rasele mari exercită o presiune prea mare asupra oaselor, care nu sunt încă suficient formate. Întrebaţi veterinarul care e necesarul de calciu, deoarece acest element este important pentru dezvoltarea scheletului, dar în exces poate distruge aparatul urinar. Contrar credinţei populare, laptele nu este esenţial în alimentaţia puilor după ce aceştia au fost înţărcaţi, deoarece scade toleranţa la lactoză şi capacitatea de digestie a acesteia şi le poate provoca diaree.
                 
Puii de găină au nevoie de hrană cu medicamente

Fie că sunt scoşi de la incubator sau de la cloşcă, în primele 24 de ore de viaţă, puii nu au nevoie de apă şi hrană. Motivul? Cât au stat în ou, au luat toate substanţele nutritive de care au nevoie imediat după eclozare. Ulterior, au nevoie de făină de cereale până la 8 săptămâni. În aceasta, adăugaţi un medicament care reduce riscul de coccidioză, o boală parazitară cu potenţial fatal. Făina de cereale ar trebui să fie disponibilă tot timpul. Acelaşi lucru e valabil şi pentru apă. Puii de găină se separă de celelalte păsări mai mari pentru că altfel rămân fără mâncare şi nu au şanse de supravieţuire.
 
Puii de iepure au nevoie de multă apă

Imediat după înţărcare, puii de iepure au nevoie de o hrană exclusiv din vegetale. Toată hrana oferită în primele 2 luni ar trebui să fie uscată. Dacă, spre exemplu, le oferiţi iarbă udă, maximizaţi şansele ca iepuraşii să se îmbolnăvească de coccidioză, o boală parazitară cu potenţial fatal. Nu este indicat să le daţi coji de pepene, bogate în substanţe indigeste, coajă de cartofi şi citrice. Sunt utile însă seminţele de floarea-soarelui şi de grâu, dar şi pâinea uscată bine înainte, care poate fi roasă tot timpul. Oferiţi-le apă la discreţie în ciuda miturilor conform cărora iepurii îşi iau apa doar din vegetale.

În primele luni de viaţă, puii animalelor au nevoie de vaccinuri pe cale orală sau injectabilă. Nu le rataţi pentru că le minimizaţi şansele de supravieţuire.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”