Fie ca e vorba de
bucatarie, baie sau camerele in care va petreceti timpul acasa,
toate au nevoie de o igienizare corecta si eficienta. Ca sa
reduceti timpul destinat curateniei, alegeti produse de ultima
generatie si tineti cont de cateva reguli care va ajuta sa va
optimizati activitatea.
Curatenia e obligatorie. Daca insa timpul va este extrem de
limitat, iata cateva trucuri care fac aceasta actiune mai mult
decat rapida. In primul rand, toate substantele destinate
curateniei trebuie tinute in acelasi loc sau, mai bine, in aceeasi
cutie. In alt doilea rand, spun psihologii, ar trebui sa incepeti
igienizarea cu incaperea care va face cea mai putina placere, iar
lucrurile se iau in ordine. In felul acesta, scutiti timp
important.
Este absolut necesar sa aveti produse de curatenie de
calitate, daca vreti ca aceasta actiune sa se petreaca
rapid si eficient. Pe de alta parte, o regula a curateniei
perfecte este sa nu folositi substante de curatenie in exces. Se
utilizeaza o cantitate moderata de produse chimice, care se lasa o
anumita perioada de timp sa actioneze (vedeti pe eticheta ce
perioada).
Ulterior e usor sa faceti curatenie luna. In schimb, daca folositi
substante de igienizare in exces, puteti sa deteriorati
suprafetele pe care le aplicati. De asemenea, dupa clatire pot sa
ramana reziduuri care nu fac decat sa atraga si mai mult mizeria
si praful.
Bucataria, piatra de hotar
Bucataria e locul cel mai greu de igienizat, asa ca ar fi utile
cateva tips-uri. Spre exemplu, dulapurile de bucatarie suspendate
sunt adesea acoperite de murdarie greu de curatat. Pentru acestea
e nevoie mai intai de o inmuiere cu apa si sapun si apoi de un
spray special pentru
curatat.
Locul in care tineti cosul de gunoi trebuie si el igienizat cat se
poate de des. Ideal ar fi un produs pentru mucegai care contine
clor si care va distruge eficient microorganismele care se
aglomereaza in numar mare in aceasta zona. In zona unde tineti
cosul de gunoi se igienizeaza inclusiv manerele pe care le atingeti
cand duceti sacul cu resturi la un loc special amenajat.
Chiuveta este un alt loc unde se strang in numar exagerat
microbii. Asa ca dupa ce spalati vasele, e nevoie sa igienizati si
cuva de fiecare data. De asemenea, schimbati cat se poate de des
buretele de bucatarie. Un alt obiect care trebuie schimbat des este
prosopul de bucatarie. Acesta atrage cele mai multe
microorganisme din toata bucataria.
In afara de aceste reguli, atentie la aburii care provin de la
mancare. Pot transporta inclusiv grasimi si alte substante care
se vor depune peste tot. Daca gatiti mai mult timp, ideal ar fi sa
stergeti rapid toate suprafetele mari din bucatarie, inclusiv
aparatele electrocasnice, pentru ca substantele din aburi sa nu
se depuna in straturi. Aceste straturi atrag la randul lor praful
si iata cum microorganismele va pot invada bucataria.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Vrei o casa cu aroma fresh,
imbietoare?