Alertă în Italia! Viermele de foc, tot mai des întâlnit pe plaje. Măsuri de precauție pentru turiști

Viermele de foc se răspândește pe plajele din sudul Italiei, provocând îngrijorare în rândul turiștilor.
  • Publicat:
Alertă în Italia! Viermele de foc, tot mai des întâlnit pe plaje. Măsuri de precauție pentru turiști

Vizitatorii plajelor din sudul Italiei sunt în alertă din cauza unei noi amenințări marine, cunoscută sub numele de viermele de foc.

Pericol în Italia – Viermele de foc, extrem de periculos

Viermele de foc (Hermodice carunculata) este un animal marin periculos care poate atinge până la 30 de centimetri lungime. Acesta se răspândește tot mai mult în apele din Marea Tireniană și Marea Adriatică, din cauza schimbărilor climatice.

Cunoscut științific încă din 1832, viermele de foc era până recent întâlnit doar de-a lungul coastelor sudice ale Italiei. Însă, acum, acesta a fost detectat și în nord, în zone precum Arhipelagul Toscan și coastele sudice ale Adriaticii. Apariția sa a alarmat turiștii, mai ales că acest vierme este cunoscut pentru perișorii săi albi, care la contactul cu pielea umană pot provoca dureri intense, arsuri, eritem, mâncărime și amorțeală. Deși nu este letal, înțepătura sa poate face înotul extrem de neplăcut, similar unei înțepături de meduză.

Turiștii trebuie să fie precauți

Viermele de foc trăiește de obicei în apropierea stâncilor și recifelor, conform unui studiu al Universității din Modena și Reggio Emilia, care arată că 84,5% din exemplare sunt găsite în aceste zone. Acesta este un prădător de corali, dar se hrănește și cu arici de mare, stele de mare, meduze și organisme moarte, iar pescarii sunt frecvent înțepați atunci când acest vierme se hrănește din plasele lor.

Schimbările climatice sunt considerate principalul factor care a permis migrarea acestei specii spre nord. Încălzirea progresivă a Mării Mediterane, care a crescut cu un grad și jumătate între 1982 și 2018, a creat condiții mai favorabile pentru viermele de foc. Acesta este mai frecvent observat vara, iar prezența sa scade în primăvară și toamnă, aproape dispărând iarna.

Turiștii sunt sfătuiți să fie atenți, mai ales în zonele cu stânci și recife. În cazul unei înțepături, este recomandat să consulte un medic pentru a gestiona simptomele și a preveni orice complicații. Mai mult, ei sunt sfătuiți să se informe și să fie precauți, pentru a se bucura la maxim de vacanță, pe plajele însorite ale Italiei.

Sursă – Corriere.it

Sursă foto – den-belitsky / Emvato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”