Mulți șoferi și-au pierdut permisele pentru că nu au acordat suficientă atenție unui detaliu esențial: timpul necesar pentru ca organismul să elimine complet cantitatea de alcool după consumul unui pahar de vin. Deși un singur pahar de vin pare inofensiv, efectele acestuia asupra capacității de a conduce nu trebuie subestimate.
Un pahar de vin, de obicei de 250 ml, conține aproximativ 12% alcool. Specialiștii avertizează că timpul necesar pentru a elimina complet această cantitate de alcool din organism este de aproximativ trei ore și jumătate. Totuși, această perioadă poate varia în funcție de mai mulți factori: greutatea persoanei, viteza de consum, dacă s-a mâncat înainte și cât de hidratat este corpul.
Dacă ai băut vin pe stomacul gol, procesul de metabolizare va fi mai lent. În schimb, dacă ai consumat alcool după o masă consistentă, eliminarea alcoolului poate fi accelerată. În plus, hidratarea adecvată joacă un rol important, deoarece consumul de apă poate ajuta la eliminarea alcoolului din organism. Cu toate acestea, este important să știi că aceste ajustări nu reduc semnificativ timpul de așteptare necesar pentru a conduce în siguranță.
Alcoolul din alte băuturi se elimină la viteze diferite. De exemplu, 500 ml de bere cu o concentrație de aproximativ 5% alcool se elimină în aproape două ore, dacă este consumată lent. În schimb, băuturile tari, precum coniacul sau whiskey-ul, necesită mai mult timp pentru a fi metabolizate. 50 ml de băutură spirtoasă de 40% alcool se elimină în aproximativ două ore, iar 100 ml într-un interval de 4 ore și jumătate.
Chiar și dacă te simți bine după un pahar de vin, alcoolul poate fi detectat în respirație timp de până la 24 de ore și în sânge pentru 6-12 ore, ceea ce înseamnă că poți risca să fii depistat pozitiv la un control al poliției. Mai mult, alcoolul rămâne în salivă până la 48 de ore și poate fi detectat în păr timp de 90 de zile.
Pentru a evita riscurile legale și pentru a conduce în siguranță, cel mai bine este să nu te urci la volan dacă ai consumat alcool, indiferent de cantitate. În acest fel, nu doar că îți protejezi permisul, dar și siguranța ta și a celor din jur.
Sursă – https://roadguardinterlock.com/blog/responsible-drinking/texas-10/
Sursă foto – Lemnaouer / Envato