De ce sare popcornul, de fapt. Un fizician român a găsit explicația

  • Publicat:
De ce sare popcornul, de fapt. Un fizician român a găsit explicația

Popcornul este o gustare apreciat în întreaga lume, dar puțini știu ce se întâmplă cu adevărat în interiorul unui bob de porumb pentru ca acesta să sară și să se transforme într-o floricică albă și crocantă. Fizicianul Cristian Presură a oferit o explicație științifică simplă și fascinantă într-un videoclip postat pe TikTok, unde detaliază mecanismul din spatele acestui fenomen aparent banal.

De ce sare popcornul

Cristian Presură explică astfel: „Bobul de porumb este format din sămânță, mult amidon hrănitor pentru sămânță și apă încapsulate într-o membrană numită pericarp. În momentul în care boabele sunt încălzite, apa începe să fiarbă și se transformă în abur, care pune presiune pe membrana coajă.”

Practic, un bob de porumb funcționează asemenea unei mici „oale sub presiune”. Soiul special de porumb folosit pentru popcorn, cunoscut științific drept Zea mays everta, are o coajă extrem de rezistentă (pericarpul), care nu permite apei să iasă în timpul încălzirii. Pe măsură ce temperatura crește, presiunea din interiorul bobului devine din ce în ce mai mare.

Explicația unui fizician

Fizicianul mai detaliază: „În cazul soiului de porumb folosit la floricele, numit Zea mays, pericarpul, coaja, cedează când temperatura atinge aproximativ 180 de grade Celsius. Amidonul, care a devenit acum spongios datorită căldurii, se expandează.”

Momentul în care coaja cedează este spectaculos din punct de vedere fizic. Energia acumulată în interiorul bobului este eliberată brusc, iar amidonul fierbinte se umflă instantaneu, formând structura pufoasă a popcornului.

Mai mult, Cristian Presură subliniază și de ce bobul sare efectiv în aer: „Fenomenul brusc de expansiune, dacă are loc în direcția fundului de tigaie, împinge bobul de porumb în direcția opusă, adică în sus, și bobul de porumb este propulsat în aer. Pe de altă parte, imediat ce bobul crapă și amidonul spongios începe să iasă din pericarp, se eliberează și aburul, generând un sunet specific de pocnitură.”

Această „pocnitură” familiară este astfel rezultatul aburului eliberat rapid din bobul de porumb. De aceea, popcornul nu doar sare, dar și produce zgomotul distinct care a inspirat chiar și numele său: pop-corn.

Procesul prin care boabele de porumb se transformă în popcorn este un exemplu minunat al fizicii aplicate. Totul se rezumă la apă, presiune și amidon, iar rezultatul este un snack delicios, care ascunde o adevărată poveste științifică în spatele fiecărei pocnituri.

Sursa foto: Tik-Tok

Urmărește CSID.ro pe Google News