De ce sunt nasturii de la cămășile femeilor cusuți invers decât la bărbați. Motivele te vor surprinde

  • Publicat:
De ce sunt nasturii de la cămășile femeilor cusuți invers decât la bărbați. Motivele te vor surprinde

Dacă există un articol de îmbrăcăminte pe care îl deține aproape toată lumea, acela este reprezentat de clasica cămașă albă. Există atât de multe variații în tot felul de țesături – mătase, bumbac, in, rayon și multe altele, toate cu un detaliu diferit la bărbați și femei: nasturii!

V-ați întrebat vreodată de ce nasturii cămășilor de damă sunt puși invers față de cei de pe cămășile bărbătești? Noi vă aducem azi și răspunsul!

Știți de ce hainele pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele pentru bărbați?

Motivul este istoric, spune Melanie M. Moore, fondatoarea mărcii de bluze pentru femei Elizabeth & Clarke.

„Când nastruii au fost inventați în secolul al XIII-lea, aceștia erau, la fel ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi”, spune ea. „Femeile înstărite de atunci nu se îmbrăcau singure, ci erau îmbrăcate de către slujnici. Întrucât majoritatea oamenilor erau dreptaci, era mai simplu de cusut nasturii pe partea opusă pentru ca cei care îi îmbrăcau pe alții să se descurce mai repede. ”, a subliniat Moore.

Cât despre cămășile pentru bărbați, există câteva teorii concurente cu privire la motivele pentru care butoanele sunt pe partea dreaptă. „Cred că este important să ne întrebăm despre ce perioadă de timp vorbim, deoarece butoanele cămășii și jachetei sunt un fenomen relativ nou”, notează Chloe Chapin, istoric de modă și Universitatea Harvard Ph.D. candidat la studii americane. „Dar, ca regulă generală, multe elemente ale modei masculine pot fi urmărite până la armată”.

Moda și funcționalitatea acesteia în secolele trecute

Chapin susține că este foarte probabil ca teoria cu privire la „mâna dreaptă” a jucat un rol major, din moment ce „accesul la o armă…practic a depășit totul”, precizând că o armă de foc înfiptă într-o cămașă ar fi mai ușor de atins din partea dominantă.

Din nou, contextul istoric nu poate fi neglijat. O altă variantă propusă de istoricul de modă de la Harvard ar putea explica de ce regula a trecut testul timpului.

În anii 1880, era la modă ca îmbrăcămintea femeilor să arate mai tradițional masculin. Cu toate acestea, era ilegal în multe locuri să fii îmbrăcat ca un bărbat în public, așa că poate că a avea o diferență în nasturi a confirmat că purtai o rochie de femeie”, a mai spus Chloe Chapin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult