Descoperire incredibilă: Brânză de 3.600 de ani găsită pe mumii din China

Cercetătorii au descoperit cea mai veche brânză din lume, datând de peste 3.600 de ani, pe capul și gâtul unor mumii din nord-vestul Chinei.
  • Publicat:
Descoperire incredibilă: Brânză de 3.600 de ani găsită pe mumii din China

Cercetătorii au făcut recent o descoperire fascinantă: cea mai veche brânză din lume, datând de peste 3.600 de ani, a fost găsită pe capul și gâtul unor mumii din nord-vestul Chinei.

Brânză de 3.600 de ani

Arheologii au descoperit misteriosul aliment în Cimitirul Xiaohe din Bazinul Tarim, o zonă renumită pentru mumiile bine conservate. Brânza, identificată drept un tip de brânză de kefir, era presărată pe mai multe dintre aceste mumii, iar analizele ADN au confirmat compoziția sa unică.

Studiul, publicat în jurnalul Cell, sugerează că brânza, obținută dintr-un amestec de lapte de vacă și de capră, conținea bacterii probiotice, similare cu cele folosite în kefirul de astăzi. Coordonatorul studiului, Qiaomei Fu, de la Academia de Științe Chineze, a declarat că aceasta este „cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, oferind o rară oportunitate de a studia alimentația strămoșilor noștri.

Ce dezvăluie această descoperire?

Descoperirea nu este doar o relicvă arheologică remarcabilă, ci oferă informații valoroase despre dieta și cultura oamenilor din Epoca Bronzului. Analiza ADN a arătat că bacteriile găsite în brânză sunt înrudite cu cele din kefirul din regiunea Tibetului, sugerând că tradiția acestui aliment fermentat are rădăcini adânci în istorie.

Totuși, rămâne un mister de ce brânza a fost plasată pe corpurile mumificate. Cercetătorii speculează că ar putea fi legat de tradiții funerare sau simbolice, dar răspunsul rămâne necunoscut.

Sursă – https://edition.cnn.com/2024/09/25/science/oldest-cheese-ancient-dna-china-mummies/index.html

Sursă foto – alesaberlezova / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”