Știați despre misteriosul râu subacvatic din Marea Neagră? La ce adâncime se află, de fapt, cursul de apă

În august 2010, descoperirea unui râu subacvatic uriaș în Marea Neagră a uimit lumea științifică. Cu o lungime de 60 de kilometri și un debit de 22.000 de metri cubi pe secundă, acest râu subacvatic este de o magnitudine impresionantă, fiind de 350 de ori mai voluminos decât Tamisa.
  • Publicat:
Știați despre misteriosul râu subacvatic din Marea Neagră? La ce adâncime se află, de fapt, cursul de apă
Descoperire uimitoare în Marea Neagră

În august 2010, cercetătorii britanici de la Universitatea din Leeds au descoperit un râu subacvatic unic în Marea Neagră, o formă de apă curgătoare impresionantă cu o lungime de 60 de kilometri, o adâncime de 35 de metri și o lățime de un kilometru.

Râul subacvatic unic din Marea Neagră

În august 2010, lumea științifică a fost zguduită de o descoperire fără precedent: un râu subacvatic de dimensiuni impresionante a fost identificat pe fundul Mării Negre. Această formidabilă formă de apă curgătoare, descoperită de o echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Leeds, se dovedește a fi un fenomen geologic extraordinar. Cu o lungime de 60 de kilometri, o adâncime de 35 de metri și o lățime de un kilometru, acest râu subacvatic este unicul de acest fel în Europa și unul dintre cele mai mari râuri subacvatice descoperite vreodată.

Râul, care curge din Marea Mediterană, trece prin Strâmtoarea Bosfor și se varsă în Marea Neagră, este de 350 de ori mai mare decât Tamisa, râu emblematic al Londrei. Volumul său impresionant de apă, de 22.000 de metri cubi pe secundă, este de zece ori mai mare decât debitul Rinului, cel mai mare fluviu din Europa. Acest curent de apă extrem de sărată și încărcat cu sedimente, care are o viteză de 6.5 kilometri pe oră, este singurul râu subacvatic cunoscut care continuă să curgă activ și în prezent.

Descoperire făcută de un submarin

Descoperirea a fost realizată folosind un submarin special dotat cu un robot capabil să captureze imagini detaliate ale acestui râu enigmatic. Dan Parsons, coordonatorul echipei de cercetare, a explicat că apa din canalele râului este semnificativ mai densă decât apa din jurul său, datorită salinității ridicate și a cantității mari de sedimente transportate.

„Apa din canalele râului este mai densă decât cea de la marginea lui, pentru că are o salinitate mai mare şi poartă cu ea o cantitate foarte mare de sedimente”, declara cu ceva timp în urmă Dan Parsons, coordonatorul cercetării, celor de la „Sunday Telegraph”, potrivit adevărul.ro.

Deși numele acestui râu subacvatic din Marea Neagră nu a fost încă stabilit, impactul său asupra cunoașterii științifice este deja enorm. Comparabil cu unele dintre cele mai mari râuri subacvatice din lume, cum ar fi cele de lângă Amazon, această descoperire deschide noi perspective în studiul dinamicii marine și al fenomenelor subacvatice.

Sursă – https://brightside.me/articles/scientists-discovered-a-huge-river-under-black-sea-816253/

Sursă foto – ArtRachen / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”