Locul de pe planetă în care locuitorii sunt daltoniști. Știu când un fruct e copt după miros

În prezent, aproximativ 10% dintre cele 250 de persoane care locuiesc AICI sunt daltoniști. Vezi despre ce loc este vorba.
  • Publicat:
Locul de pe planetă în care locuitorii sunt daltoniști. Știu când un fruct e copt după miros
Locul de pe planetă în care locuitorii sunt daltoniști. Știu când un fruct e copt după miros

Pingelap este o mică insulă din Sudul Pacificului, fiind una dintre cele 600 de insule care formează Statul Federal Micronesia. Aceasta a mai fost numită și „Insula Daltoniștilor”, după ce în 1996, Oliver Sacks, a scris în cartea lui descoperirile făcute după ce a explorat creierul uman și circumstanțele genetice, destul de ciudate, ale locuitorilor de aici.

Potrivit legendei, un taifun care a avut loc în 1775 a distrus absolut tot în jurul lui, mai puțin câțiva dintre rezidenții insulei. Unul dintre supraviețuitori, conducătorul chiar, a dus mai departe o genă extrem de rară a daltoniștilor.

În prezent, aproximativ 10% dintre cele 250 de persoane care locuiesc pe insulă poartă această genă a daltoniștilor, cunoscută și ca acromatopsie completă. Asta înseamnă că o persoană care are acromatopsie completă își pierde capacitatea de a vedea culorile. În lume, doar 1 din 30.000 de persoane suferă de această afecțiune, dar pe această insulă, 1 din 10 locuitori este purtătorul acestei gene.

Uneori „culoare” este doar un cuvânt pentru daltoniști

Cea mai mare provocare a unei persoane daltoniste este să înțeleagă ceva ce ochii n-au văzut vreodată. Ce poate însemna portocaliu pentru o persoană care vede alb-negru?

Sanne De Wilde, fotografă de origine belgiană, a mers pe insulă și a folosit conceptul de „daltonist” pentru a inspira o serie de fotografii asupra acestui aspect genetic. Femeia a vizitat Pingelap în 2015 și a creat fotografii așa cum ar fi văzute de o persoană daltonistă. Uneori, locuitorii susțin că pot vedea diferite culori precum roșu sau albastru.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc