Misterioasa moarte a lui Mozart: de ce boală suferea! A decedat la 35 de ani și a fost înmormântat într-o groapă comună

Compozitorul s-a stins din viață pe 5 decembrie 1791.
  • Publicat:
Misterioasa moarte a lui Mozart: de ce boală suferea! A decedat la 35 de ani și a fost înmormântat într-o groapă comună

Wolfgang Amadeus Mozart, unul dintre cei mai străluciți compozitori ai tuturor timpurilor, a avut o viață plină de realizări muzicale excepționale, dar sfârșitul său tragic la doar 35 de ani rămâne învăluit în mister.

Moartea sa subită și controversată a dat naștere unor numeroase teorii și speculații, de la otrăvire până la o boală necunoscută, iar înmormântarea sa anonimă într-o groapă comună adaugă și mai multă incertitudine asupra circumstanțelor plecării sale din această lume. Deși muzica sa continuă să inspire generații, multe întrebări legate de ultimele sale zile rămân fără răspuns.

Misterul morții lui Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, celebrul compozitor al secolului XVIII, a părăsit această lume la doar 35 de ani, lăsând în urma sa nu doar o moștenire muzicală incomparabilă, ci și numeroase întrebări fără răspuns privind circumstanțele dispariției sale.

În ciuda gloriei de care se bucurase în timpul vieții, Mozart a avut parte de o înmormântare discretă și anonimă, într-o groapă comună, într-un cimitir din Viena. Deși talentul său a fascinat generații, moartea sa rămâne un subiect de controversă, înconjurat de speculații și teorii neconfirmate.

Ipoteze și speculații privind cauza morții compozitorului

Mozart a fost un geniu muzical recunoscut încă din copilărie, însă sănătatea sa a fost fragilă de-a lungul vieții. În ultimele luni, a lucrat intens la compozițiile sale, dar la finalul lunii noiembrie 1791, starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc. La scurt timp după ce s-a îmbolnăvit grav, compozitorul s-a stins din viață pe 5 decembrie, lăsând în urmă o lucrare neterminată – „Requiem”.

Moartea sa a fost marcată de speculații privind o posibilă otrăvire, zvonurile indicând spre rivalul său Antonio Salieri, însă lipsa unor dovezi concrete a lăsat această teorie nedovedită. De asemenea, unii cercetători au sugerat că Mozart ar fi suferit de o boală infecțioasă, posibil o epidemie necunoscută, care a afectat Viena în acea perioadă.

Înmormântarea și lipsa unui mormânt identificabil

După moartea sa, Mozart a fost înmormântat într-o groapă comună, conform obiceiurilor vremii pentru persoanele de condiția sa socială. În ciuda geniului său, înmormântarea a fost una modestă, iar mormântul său a rămas neidentificat. Lipsa unui monument funerar adecvat și faptul că nimeni nu a notat locul exact al îngropării a contribuit la misterul care înconjoară moartea sa.

Soția sa, Constanze, a explicat ulterior că a crezut că biserica se va ocupa de acest aspect, însă acest lucru nu s-a realizat decât după multe decenii. Astfel, în pofida operei sale nemuritoare, Mozart a rămas, până în ziua de azi, fără un loc de odihnă bine definit, întărind aura de mister care îi învăluie atât viața, cât și moartea.

„Boala a început cu umflarea mâinilor şi picioarelor, şi o aproape totală incapacitate de a se mişca: apoi au urmat vărsături bruşte, şi aceasta se numeşte febra miliară acută”, a consemnat Georg Nikolaus Nissen, cel care s-a căsătorit ulterior cu soţia lui Mozart, Constanze, şi care i-a dedicat marelui compozitor, 30 de ani mai târziu, o biografie.

Sursă foto: Profimedia
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian