Ora ideală pentru cafea. Mulți fac această greșeală! Cafeaua NU se bea imediat după trezire

Cafeaua băută imediat după trezire sau prea târziu seara poate influența negativ somnul și starea de bine, așa că este important să ajustezi ora și cantitatea de cafea consumată pentru a evita efectele secundare.
  • Publicat:
Ora ideală pentru cafea. Mulți fac această greșeală! Cafeaua NU se bea imediat după trezire
Ora ideală pentru cafea. Mulți fac această greșeală! Cafeaua NU se bea imediat după trezire

Cafeaua, băutura care a devenit un ritual pentru milioane de oameni din întreaga lume, este mai mult decât o simplă sursă de energie.

Deși mulți dintre noi ne bucurăm de aroma sa dimineața, pentru a beneficia pe deplin de efectele sale energizante și pentru a evita posibilele efecte negative, este important să știm când este momentul optim pentru a o consuma.

Ora la care trebuie să bei cafeaua

În corpul uman, producția de hormoni variază pe parcursul zilei și poate influența modul în care cafeina este absorbită și metabolizată. Studiile sugerează că cea mai potrivită perioadă pentru a savura o cafea este între orele 9:30 și 11:30.

În acest interval, nivelul de cortizol, hormonul stresului, scade natural, permițând cofeinei să își exercite efectele stimulante fără a provoca stres suplimentar.

Pe de altă parte, consumul de cafea imediat după trezire, înainte ca nivelul de cortizol să scadă, poate accentua secreția acestuia, generând stări de nervozitate, anxietate sau chiar iritabilitate. De asemenea, acest lucru poate duce la stres și inflamații celulare.

Un alt interval favorabil pentru consumul de cafea este între orele 13:30 și 17:00. Evitarea consumului de cafea după ora 18:00 este recomandată pentru a preveni afectarea producției de melatonină, hormonul responsabil cu reglarea somnului. Deși unele persoane nu sunt afectate de cafeaua consumată seara, majoritatea pot experimenta dificultăți în adormire sau treziri nocturne.

Cantitatea recomandată de cafea

Potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), consumul zilnic recomandat de cofeină pentru adulți este de maximum 400 miligrame, echivalentul a aproximativ 3-4 cești de cafea. Pentru femeile însărcinate, limita este de 200 miligrame pe zi. Este important să ținem cont de faptul că substanța de cofeină se găsește și în alte băuturi, precum ceaiul și sucurile energizante.

Cafeaua fără cofeină conține, de fapt, o cantitate mică de cofeină, deoarece metoda de decafeinizare nu poate elimina complet această substanță. Însă, aceasta reduce nivelul ei la aproximativ 3% din valoarea originală.

Sursă: fortune.com

Sursă foto: KostiantynVoitenko / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian