(P) Revoluție financiară? Bitcoinul și economia digitală

Lansat în 2009, atunci când Satoshi Nakamoto a gândit un sistem de plată descentralizat, bitcoinul a devenit alternativa perfectă la banii tradiționali.
  • Publicat:
(P) Revoluție financiară? Bitcoinul și economia digitală
(P) Revoluție financiară? Bitcoinul și economia digitală

Este evident faptul că tehnologia se află într-o continuă dezvoltare, însă un aspect căruia trebuie să îi acordăm atenția cuvenită se referă la introducerea unor concepte noi în viețile noastre. Unul dintre acestea se referă la „criptomonede”. De ce au devenit subiect de interes, de ce atrag acestea atenția investitorilor, dar și publicului larg sau care sunt influențele pe care le are în folosirea banilor în această eră digitală? Sunt doar câteva dintre întrebările cărora trebuie să le obținem răspunsurile, iar acest articol îți vine în ajutor.

Este bitcoinul o simplă monedă?

Lansat în 2009, atunci când Satoshi Nakamoto – că este individ sau un grup anonim nu se știe încă – a gândit un sistem de plată descentralizat, bitcoinul a devenit alternativa perfectă la banii tradiționali. La bază se află tehnologia blockchain, iar cu ajutorul acesteia tranzacțiile se fac rapid, în mod transparent, dar extrem de sigur, nefiind nevoie de intermediari – rol pe care, de obicei, îl joacă băncile.

Independența pe care o prezintă această monedă este, de fapt, unul dintre factorii cheie care au dus la popularizarea conceptului, iar un aspect crucial pentru aceia care urmăresc îndeaproape piața se referă la variația pret bitcoin euro. Impactul pe care această monedă îl poate avea asupra economiei digitale, dar și asupra deciziilor financiare individuale este ridicat, astfel că este foarte important a se înțelege, de la început, care sunt factorii care influențează prețul bitcoinului, dar și cum se integrează acesta în sistemul economic global.

În același timp, notabil este faptul că oferta este limitată, ceea ce contribuie la percepția acestei monede drept „aur digital”. Potențialul de a-și păstra valoarea pe termen lung este, așadar, ridicat.

Care sunt factorii care influențează prețul Bitcoinului?

Nu discutăm despre câțiva factori, ci despre o combinație complexă a acestora. Pe primul loc se află, însă, cererea și oferta: atunci când cererea este ridicată, în mod evident prețul acestuia crește.

Tot din categoria factorilor influențabili pot fi amintite evenimentele economice globale, adoptarea acestei monede de către instituții financiare, dar și deciziile legislative.

Pe liste se numără, așadar, inflația sau crizele financiare, dar și interzicerea sau reglementarea tranzacțiilor cu criptomonede.

Atunci când, de exemplu, inflația este ridicată, investitorii pot căuta refugii alternative, iar bitcoinul se poate transforma într-un astfel de refugiu. Totodată, când companiile acceptă moneda ca metodă de plată sau investiție, crește și valoarea sa.

Și să nu uităm: rolul pe care mass-media îl are în aproape domeniu al vieții se aplică și aici: știrile – fie ele pozitive sau negative – pot stimula interesul investitorilor sau îi pot descuraja.

Poate fi bitcoin integrat în viața de zi cu zi?

Tehnologia de care aminteam mai sus a devenit tot mai cunoscută, astfel că se poate discuta despre o monedă care își găsește locul și în portofoliile de investiții, dar și în comerțul de zi cu zi. Pentru că sunt din ce în ce mai multe companii care acceptă plățile în această monedă, adoptarea sa pe scară largă este favorizată.

Se discută, de asemenea, despre moneda care deschide calea pentru dezvoltarea altor criptomonede sau soluții financiare digitale. În acest sens cresc șansele pentru inovație: plăți transfrontaliere rapide, contracte inteligente și altele.

Poate fi prețul Bitcoin urmărit cu ușurință?

Există platforme de schimb care oferă informații actualizate despre preț, dar și despre instrumentele care ajută la analiza graficelor. Cu toate acestea, în această analiză este nevoie de o abordare atentă, mai ales că principala caracteristică a acestei monede este volatilitatea. Informează-te doar din surse de încredere și evită deciziile impulsive!

Pentru că este alternativa ideală la sistemele financiare tradiționale, se poate spune despre bitcoin că influențează economia globală. Cum? Elimină intermediarii, reduce costurile tranzacțiilor și facilitează accesul la servicii financiare pentru aceia care se află în zone mai puțin dezvoltate. În acest fel, este moneda care face parte din viitorul economic, fără niciun dubiu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News