Secretele lui Nicolae Ceaușescu. Ce se ascunde, de fapt, sub Casa Poporului

  • Publicat:
Secretele lui Nicolae Ceaușescu. Ce se ascunde, de fapt, sub Casa Poporului
Ce se ascunde în subsolul Casei Poporului

Nicolae Ceaușescu, fostul lider al României, a făcut posibilă construirea Casei Poporului. Clădirea impresionantă are re 5.000 de încăperi, iar în subteran există şapte etaje. Puțini știu că acolo există și un buncăr antiatomic, care este de fapt o incintă cu pereţi din beton de 1,5 metri grosime. În subteran se mai află și câteva tunelurile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu. 

Ce se ascunde în subsolul Casei Poporului

Casa Poporului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, după Pentagon și Surat Diamond Bourse. Cât a trăit, Nicolae Ceaușescu a transformat Casa Poporului într-o fortăreață secretă. Pentru că se temea de un atac nuclear, Ceaușescu a dat ordin să se construiască un buncăr antiatomic sub clădirea uriașă, cu pereți groși și tuneluri care conectau cele mai importante instituții ale statului.

Așadar, Casa Poporului are un singur buncăr antiatomic, care are legături prin 20 de kilometri de tuneluri. Colonelul în rezervă Nicolae Kovacs a oferit detalii importante despre aceste tuneluri secrete ale Casei Poporului.

Tunelurile secrete ordonate de Nicolae Ceaușescu

„Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate în aşa fel încât să se poată circula prin ele cu maşini cu motor electric. Tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleacă două tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din Piaţa Revoluţiei – n.r.) şi unul spre actualul Minister al Apărării.”, a declarat Kovacs.

„Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc şi pe pereţi, cu un sistem de hărţi ale României, în relief. Pentru ventilaţie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereţi. Aveam vreo 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului”, a mai spus fostul colonel, scrie evz.ro. 

De asemenea, se zvonește că Hitler avea un buncăr în România. Sub Ministerul Apărării se află un buncăr antiatomic, inițial construit de armata germană în 1942. S-a ordonat demolarea lui pe vremea lui Ceaușescu, dar acest lucru nu a fost posibil.

„Pe locul ales pentru minister era deja un buncăr cu un planşeu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemţi prin 1942. De acolo, armata germană dislocată în România avea legătură telefonică directă cu Hitler. Am încercat să demolăm acea structură, dar era prea greu şi am hotărât să o înglobăm în noul imobil. Aşa a devenit construcţia lui Hitler al doilea buncăr antiatomic al lui Ceauşescu, care nu este sub Casa Poporului, cum s-a spus mereu, ci, repet, sub Ministerul Apărării”, a detaliat Nicolae Kovacs.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News