De ce purtau japonezii masca de protecţie înainte de pandemie?

Epidemia COVID 19 era încă inexistentă, însă japonezii au ales, de ani buni, să poarte măştile de protecţie şi din alte motive, pe lângă contaminarea cu virusuri sau bacterii. Iată care sunt acestea.
  • Publicat:
De ce purtau japonezii masca de protecţie înainte de pandemie?
foto shutterstock/De ce purtau japonezii masca de protecţie înainte de pandemie?

În fiecare dimineaţă, metroul din Tokyo transporta milioane de persoane, înainte de declanşarea epidemiei COVID 19. Imaginea- acum cunoscută în toate ţările – cu oameni purtând măşti de protecţie în deplasările exterioare, era, în Japonia, ceva obişnuit, de ani buni. Asta pentru că, la orele de vârf, transportul public nipon este supra-aglomerat, cu toate că funcţionează ireproşabil în ceea ce priveşte respectarea orarului.

Epidemia COVID 19 era încă inexistentă, însă japonezii au ales, cu mult timp înainte, să poarte măştile de protecţie şi din alte motive, pe lângă contaminarea cu virusuri sau bacterii. Iată care sunt acestea.

  • Multe persoane suferă de anxietate socială, iar călătoria într-un spaţiu înghesuit poate spori această stare de insecuritate. Masca de protecţie reprezintă un ajutor pentru a ţine anxietatea sub control şi pentru a evita o conversaţie nedorită. Este echivalentul ochelarilor de soare, pe care nu îi poţi purta în metrou.
  • Te protejează de mirosurile neplăcute.  Atunci când se află în locuri aglomerate, multe persoane nu pot evita mirosul neplăcut al respiraţiei sau igiena precară a altor călători. Pe de altă parte, propria respiraţie poate cauza probele celorlalţi, astfel încât masca de protecţie poate fi o soluţie foarte bună de a te feri de situaţii jenante.
  • Poate acoperi un defect fizic temporar. O iritaţie, o acnee rebelă, o vânătaie sau chiar atenuarea unor cearcăne.
  • Poate înlocui machiajul, în cazul femeilor sau bărbieritul, în cazul bărbaţilor. Dacă eşti grăbit sau în întârziere şi nu ai avut timp pentru ritualul de înfrumuseţare, masca de protecţie poate fi un element salvator.
  • Previne iritaţiile pentru o piele sensibilă. Foarte puţine persoane sunt capabile să controleze de câte ori îşi ating faţa pe parcursul zilei, mai ales fără a putea să-şi igienizeze mâinile. Masca de protecţie poate împiedica pătrunderea germenilor şi bacteriilor de pe mâini în nas, ochi şi gură.
  • Protejează sistemul respirator. Fie că trăiesc într-un mediu poluat, cu trafic intens şi fum industrial, fie că au probleme respiratorii precum astmul sau sunt predispuşi la alergii, japonezii au înţeles că masca poate atenua aceste probleme.
  • Păstrează o temperatură constantă a feţei. Mai ales în perioadele cu vreme rece sau instabilă, respiraţia caldă ajută la menţinerea unei temperaturi propice la nivelul tenului, evitând astfel variaţiile termice extreme, care pot agresa pielea.
  • Poate ascunde şi ameliora probleme dentare temporare. Poate aveţi un tratament stomatologic în desfăşurare, o lucrare dentară nefinalizată sau o simplă durere de dinţi. Masca de protecţie poate acoperi aceste defecte şi protejează împotriva eventualelor complicaţii sau contaminări.

Dar, cel mai important, masca de protecţie previne contactarea şi răspândirea bolilor.

Exemplul japonezilor ar trebui urmat şi după pandemie, spun specialiştii. Purtarea unei măşti de protecţie nu ar trebui să mai fie privită ca o ciudăţenie, ci să devină un obicei normal, având în vedere că poate contribui în atât de multe moduri la protecţia personală.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News