Dacă ai experimentat vreodată sarcina sau ai avut ocazia să fii alături de cineva în această călătorie, probabil că știi cât de incredibilă este. Pe măsură ce burtica îți crește, te simți din ce în ce mai nerăbdătoare să descoperi cum va arăta bebelușul. Totul este un mister, iar acest lucru face experiență atât de interesantă.
Nu există nimic mai pur și mai frumos decât un nou-născut. Pentru mulți oameni, bebelușii sunt o sursă de bucuriei și veseliei. În plus, există o mulțime de lucruri interesante pe care poate nu le știi despre nou născuți. Iată câteva fapte fascinante despre bebelușul tău pe care poate nu le-ai sesizat sau cărora nu le-ai oferit atenție în timpul îngrijirii.
Materia neagră, asemănătoare gudronului, numită meconiu, este alcătuită din mucus, lichid din uter și orice altceva au digerat bebelușii pe parcursul sarcinii. Dar încă nu are bacteriile intestinale care fac ca fecalele lor că capete miros. De îndată ce începi să hrănești copilul, bacteriile vor începe să îi colonizeze intestinele și treptat, vei ajunge să simți acel miros familiar.
De obicei, atunci când dorm, bebelușii se pot opri din a respira timp de 5 până la 10 secunde – suficient timp pentru a face o proaspătă mamă sau tată să intre în panică. Respirația neregulată este normală. Dar dacă bebelușul se oprește din respirat pentru mai mult timp sau devine pielea se albăstrește, este o urgență medicală. Când bebelușii sunt entuziasmați sau după ce plâng, pot avea mai mult de 60 de respirații într-un minut.
Deși un bebeluș are aproximativ același număr de senzori gustativi ca și copiii și adulții tineri, aceștia acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele și partea din spate a gâtului. Un nou-născut poate simți gustul dulce, amar și acru, dar nu sărat, până la aproximativ 5 luni. Este o chestiune de supraviețuire: laptele matern este dulce, iar ce este amar sau acru poate fi dăunător. Când încep să consume alimente solide, vor avea tendința să le placă aceleași lucruri pe care mama le-a mâncat în timpul sarcinii și alăptării.
Bebelușii încep să plângă după 2-3 săptămâni de la naștere, dar lacrimile nu apar până la vârsta de aproximativ o lună. După-amiaza târziu și seara devreme sunt momentele de agitație. Adesea, aceștia plâng fără motiv și nimic din ceea ce încerci să faci nu îi va ajuta.
Atunci când se nasc, atât fetele, cât și băieții pot arăta ca și cum ar avea sâni mici. Aceștia ar putea chiar să producă lapte. Totuși, nu strângeți pentru a verifica. Se formează deoarece bebelușii absorb estrogenul de la mamă și, de obicei, vor dispărea în câteva săptămâni. Fetele ar putea avea, de asemenea, o mini menstruație sau scurgeri vaginale care durează câteva zile.
Doar un procent de 15% dintre nou născuți tind să-și îndrepte capul spre stânga atunci când stau întinși pe spate. Această situație durează câteva luni și poate ajuta la explicarea faptului că majoritatea oamenilor sunt dreptaci.
Deși creierul unui bebeluș va deveni mai mare (dimensiunea se va dubla în primul an), el are deja majoritatea celulelor nervoase care transportă mesaje. Mulți dintre acești neuroni nu vor fi înlocuiți pe măsură ce mor și de aceea adulții au mai puțini. Conexiunile dintre celule se diminuează pe măsură ce bebelușii cresc, ceea ce îi ajută să se concentreze, dar reduce creativitatea.
Se întâmplă, de obicei, înainte de a urina. Nu se cunoaște motivul exact, dar nu ar trebui să te îngrijoreze sau să te simți rușinată în legătură cu asta. S-ar putea chiar să vezi o astfel de erecție la ecografie, înainte de a se naște fătul.
Dimensiunea penisului unui nou născut ar putea să fie ceva mai mare, dar acest lucru este perfect normal. Hormonii lor și ai mamei joacă un rol important, precum și procesul în sine de expulzie din timpul nașterii.
Nu este nevoie de mult efort pentru a speria un nou-născut: un zgomot puternic, miros puternic, lumină puternică, mișcare bruscă, chiar și propriile strigăte.
O zonă roz sau roșie adesea pe frunte, pleoape, podul nasului sau spatele gâtului și petele mongoloide (pete plate, albăstrui, care arată ca pete de cerneală pe spate sau în partea de jos a corpului) se estompează de obicei în câțiva ani. Nu se cunoaște concret cauza apariției semnelor din naștere.
Surse: webmd.com, parents.com, kendamil.com, babycentre.co.uk