10 paşi pe care trebuie să-i parcurgă un cuplu care urmează o procedură FIV

Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgă orice cuplu ce apelează la fertilizare in vitro!
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 paşi pe care trebuie să-i parcurgă un cuplu care urmează o procedură FIV

Fertilizarea în vitro (FIV) este o procedură utilizată pentru a trata probleme de fertilitate şi a ajuta la conceperea unui copil.

În timpul procedurii de fertilizare in vitro (FIV), ovule mature sunt preluate de la ovare şi fertilizate de către spermatozoizi într-un laborator. Apoi, ovulul fecundat (embrionul) este implantat în uter.

 

Paşii pe care trebuie să-i parcurgă orice cuplu ce apelează la fertilizare in vitro

Pentru ca procesul de fertilizare in vitro (FIV) să fie cât mai eficient, fiecare cuplu trebuie să urmeze următorii 10 paşi, recomandaţi de specialiştii Columna Medical Center:

1. Prima discuţie: Primul pas în obţinerea unei sarcini prin fertilizare in vitro (FIV) este discuţia detaliată dintre medic şi cuplu – consultul de infertilitate. Medicul va examina cu această ocazie şi documentele dumneavoastră medicale – analize, consulturi anterioare, iar în urma acestei discuţii, medicul stabileşte dacă mai sunt necesare sau nu alte investigaţii. După ce toate investigaţiile solicitate de medic au fost efectuate şi colectate în dosar, se stabileşte dacă este sau nu oportună fertilizarea in vitro (FIV) în cazul dumneavoastră.

2. Întocmirea dosarului FIV: Pentru întocmirea dosarului FIV este necesară o întâlnire şi cu persoana desemnată în acest sens, ocazie cu care analizele vor fi din nou verificate şi vi se vor explica din nou anumiţi paşi care trebuie urmaţi pentru a asigura bunul mers al întregului proces.

3. Pregătirea pentru FIV: Se face o programare la o consultaţie în timpul ciclului menstrual anterior tratamentului programat. Această consultaţie trebuie să aibă loc nu mai târziu de 14 zile de la debutul fluxului menstrual. În cadrul acestui ciclu menstrual, protejaţi-vă prin metode tip barieră (prezervativ, diafragmă, capişon etc.) pentru a nu rămâne însărcinată.

4. Consultaţia preliminară: În cadrul acestei consultaţii se vor verifica din nou investigaţiile adunate în dosarul dumneavoastră şi eventual se vor completa investigaţiile lipsă, iar medicul vă va explica etapele procesului de FIV. Cu această ocazie, se stabileşte tipul de protocol de stimulare ovariană potrivit situaţiei cuplului dumneavoastră şi data începerii efective a tratamentului.

5. Stimularea ovariană: La data stabilită de medic, veţi începe un tratament injectabil în una dintre următoarele variante, după cum vă este recomandat:

• Protocolul lung
• Protocolul scurt
• Protocolul scurt cu antagonişti Gn RH

6. Recoltarea ovocitelor şi a spermei: După aproximativ 35-36 de ore de la administrarea hCG se recoltează ovocitele şi sperma. Recoltarea ovocitelor se face prin puncţie transvaginală ghidată ecografic, cu sau fără anestezie. Această intervenţie necesită spitalizare de scurtă durată. Recoltarea spermei se poate face în clinică (de preferat) sau la domiciliu, după o abstinenţă de la contact sexual de 2-5 zile (nu mai mult, nu mai puţin), în recipient special, în aceeaşi zi cu recoltarea ovocitelor. Este interzisă activitatea sexuală cu 3 zile înainte de puncţia de aspirare de ovocite.

7. După recoltarea ovocitelor şi spermei: Cum decurg lucrurile în laboratorul de embriologie:

• ZIUA 0 – Ziua puncţiei pentru recoltarea ovocitelor: în cadrul laboratorului de embriologie se produce fertilizarea fie prin tehnica FIV clasică, fie prin tehnica ICSI. În cazul procedurii FIV, ovocitele şi spermatozoizii sunt puşi în contact într-un mediu de cultură special, iar în cazul procedurii de ICSI se injectează în fiecare ovul câte un singur spermatozoid, cu ajutorul unui ac, sub controlul unui microscop special.
• Ziua 1: Unele ovule se fertilizează, însă altele nu. Embriologul verifică evoluţia acestora, iar dumneavoastră sunteţi anunţaţi.
• Ziua 2: Ovulele fertilizate sunt deja divizate în 2-6 celule, iar în funcţie de numărul şi aspectul acestora, se decide dacă embrionii vor fi inseraţi în uter în ziua 3 sau se aşteaptă până în ziua 5.
• Ziua 3: Ovulele fertilizate şi care au evoluţie bună pot fi deja divizate în 6-10 celule. În această zi se poate efectua inserarea embrionilor în uter (transfer de embrioni), însă în unele cazuri se aşteaptă până în ziua a 5-a.
• Ziua 4: Embrionul e în stadiul de morulă.
• Ziua 5: Embrionul a ajuns deja în stadiul de blastocist.

8. Embriotransferul: Transferul embrionilor în uter este o procedură relativ simplă şi nedureroasă ce are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltării ovocitelor în cazul obţinerii unor embrioni corespunzători în urma procesului de fertilizare în laborator. Tehnica constă în introducerea unui cateter fin ce conţine embrionii şi mediu de cultură prin colul uterin şi evacuarea completă a conţinutului acestuia în uter.

9. Urmărirea după embriotransfer: La două săptămâni după embriotransfer, investigaţiile de laborator pot confirma sau infirma reuşita procedurii.

10. Monitorizarea sarcinii: Se va face de către medicul dumneavoastră ginecolog la fel ca şi în cazul unei sarcini obţinute normal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult